Home » Ondernemersnieuws » zzp » Aansprakelijkheid voor bedrijven (AVB) voor zzp’ers

Aansprakelijkheid voor bedrijven (AVB) voor zzp’ers

Geplaatst in: financiën, zzp

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven verzekert ondernemers voor schade die je als ondernemer maakt. Dat kan gaan om schade aan zaken, maar ook aan personen, zelfs aan je eigen personeel. Het gaat hier om onbedoelde schade, die niet het gevolg is van het uitoefenen van je beroep.

Waarom je zo’n verzekering als zzp’er nodig hebt? Dat is eenvoudig: omdat de schade die je veroorzaakt, het voortbestaan van jouw bedrijf in gevaar kan brengen. Aansprakelijkheidskwesties zijn niet alledaags, maar als ze voorkomen, kunnen de kosten fors oplopen. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven?

 1. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering is onvoldoende
  Veel startende zelfstandige ondernemers denken dat ze met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering, ook wel de WA-verzekering genoemd, voldoende gedekt zijn. Dat is niet terecht: als zzp’er heb je een aansprakelijkheidsverzekering bedrijven (ook wel avb verzekering genoemd) nodig om gedekt te zijn voor schade die je als ondernemer veroorzaakt.
 2. Combineer particuliere en zakelijke aansprakelijkheidsverzekering
  Het kan lonen om je aansprakelijkheidsverzekering bedrijven af te sluiten bij dezelfde verzekeraar als voor je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Je kunt vaak een korting op je premie krijgen bij het afsluiten van meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar. Deze tip geldt ook voor aanvullende verzekeringen, zoals de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, en voor aanvullende dekkingen die je nodig hebt. Zo heb je één adres voor eventuele schade die je veroorzaak. Dat voorkomt ook onduidelijkheid over welke verzekering de schade zal dekken.
 3. Zorg voor goede bedrijfsomstandigheden
  De risico’s die je als ondernemer op bedrijfsaansprakelijkheid loopt, lopen uiteen. Grote ondernemingen met een eigen productielocatie en veel personeel lopen andere risico’s dan zelfstandige ondernemers met een gedeeld kantoor. Ook maakt het uit of je thuis werkt, of veel over de vloer van de klant komt, of je veel met anderen samenwerkt, of juist niet, en of je producten levert of juist diensten. Hoe dan ook: het helpt om goede werkomstandigheden te hebben voor je onderneming. Het Verbond van Verzekeraars heeft een brochure met daarin tips voor ondernemers om bedrijfsaansprakelijkheid te voorkomen.
 4. Zorg dat collega-zzp’ers goed verzekerd zijn
  Veel zelfstandige ondernemers werken samen met andere zzp’ers. Als je hetzelfde soort werkzaamheden met deze zzp-collega’s uitvoert, moet je zorgen dat hun bedrijfsaansprakelijkheid ook voldoende is verzekerd. Leg daarom schriftelijk vast dat zzp’ers met wie je samenwerkt zelf adequate verzekeringsdekking hebben. Daarmee bescherm je jezelf.
 5. Let op aanvullende dekkingen
  Niet alle mogelijke schade is gedekt met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. De meeste verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld geen zuivere vermogensschade. Dat is financiële schade door een gekrompen vermogen – denk bijvoorbeeld aan een winkel of bedrijf dat als gevolg van schade tijdelijk niet kan openen en daardoor omzet misloopt. Ook zijn zaken onder jouw opzicht vaak niet gedekt. Werk je bijvoorbeeld in de installatietechniek en laat je een door de klant bestelde waterkraan vallen op het aanrecht, dan is de schade aan het aanrecht gedekt, maar de kapotte kraan niet. Meestal is ook verkeersschade die jij of je personeel bijvoorbeeld met de bedrijfswagen begaat, niet gedekt met deze polis. Voor dit soort zaken kun je aanvullende verzekeringen afsluiten. Laat jezelf goed informeren en onderzoek of je deze aanvullende dekkingen nodig hebt voor jouw bedrijf.
 6. Bepaal of je ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt
  Een andere, aanvullende verzekering, is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekert je als zelfstandig ondernemer tegen schade die je bij de uitoefening van je beroep veroorzaakt. Denk hierbij aan schade als gevolg van een verkeerd advies, of een fout die je bij het uitoefenen van je vak maakt.