Een slogan van de politie is: ‘de beveiliging van jouw bedrijf heeft onze prioriteit’. Helaas komt de politie meestal te laat en is de dader er allang vandoor met zijn buit. Waardoor jij eindigt met het doen van aangifte en het invullen van een haast oneindige reeks verzekeringsformulieren. Hoe kun je je bedrijf het beste beveiligen? Hier vind je zeven handige tips!
Camera’s en hekken
Een hekwerk rond je bedrijf hoeft er niet per se ongastvrij uit te zien. Je kunt bijvoorbeeld een mooi, smeedijzeren hek plaatsen dat zowel decoratief als functioneel is. Na sluitingstijd is een gesloten hek een goede barrière voor iemand die kwaad wil. Ook opvallende camera’s helpen hierbij. Let er wel op dat je kiest voor camera’s die live beelden verzenden naar een externe opslag, waardoor je de beelden niet kwijtraakt wanneer de camera wordt vernield.
Wie mag erin?
Wie mag er bij jou naar binnen? Een systeem dat alleen mensen met toegangsrecht binnenlaat, is een extra beveiliging tegen mensen die kwaad willen doen. Of het nu iemand is die van plan is wat dure spulletjes achterover te drukken of iemand die jouw bedrijf schade wil doen: zonder pasje komt hij er alleen in als hij een afspraak heeft gemaakt of door één van je werknemers wordt binnengelaten.
Hang- en sluitwerk
Een goede beveiliging van de deur heeft totaal geen zin als iemand gemakkelijk via de achterdeur naar binnen kan wandelen of gewoon een raam open kan doen. Daarom is het belangrijk dat je altijd zorgt dat ramen en deuren goed zijn afgesloten en vergrendeld. Wil je wat frisse lucht in het pand, dan is een airconditioning een goede en veilige oplossing. Zorg wel altijd dat er voldoende vluchtroutes zijn voor het geval er brand uitbreekt!
Sleutelkluis
Het is verstandig om jouw werknemers gebruik te laten maken van een sleutelkluis. Geef elke werknemer een sleutel die alleen past op deuren waar hij recht toe heeft. Zo is het voor de koffiejuffrouw wel handig dat ze in de bezemkast kan, maar hoeft ze niet meteen bij de directeur te kunnen binnenstappen. De sleutels kunnen aan het eind van de werkdag veilig worden opgeborgen in een sleutelkluis. Dit voorkomt dat sleutels gaan zwerven of in verkeerde handen terecht komen. Daarnaast is een sleutelkluis haast onmogelijk open te breken, waardoor een eventuele inbreker nog steeds geen toegang heeft tot verschillende ruimtes in je bedrijf.
Beveiligingssysteem
Ook bij kleinere bedrijven is een beveiligingssysteem een goed idee. Vooral wanneer er ’s nachts iemand in het pand komt die niet gewenst is, is een goed beveiligingssysteem essentieel. Ook beveiliging in geval van brand is praktisch, want hoe eerder er hulp arriveert, hoe groter de kans is dat je pand gered kan worden van ernstige schade.
Kluizen
Mensen die overdag kwaad willen doen hebben over het algemeen weinig tijd. Dit geldt ook voor inbrekers, die nooit lekker ontspannen kunnen werken. Stop je alle waardevolle spullen in verankerde kluizen, dan maak je het deze mensen behoorlijk moeilijk. Let altijd goed op het certificaat van een kluis: niet alle kluizen zijn even veilig en sommige zijn zo gemakkelijk te openen dat je je spullen net zo goed in een open kast kunt neerleggen.
Brandwerende archiefkasten
Tegen inbrekers is je pand nu wel goed genoeg beveiligd. Maar heb je weleens aan gedacht hoeveel waardevolle papieren en spullen je kwijt kunt raken als er brand uitbreekt? Zelfs wanneer je beveiligingssysteem tijdig de brandweer waarschuwt, kan er in korte tijd veel verloren gaan. Daarom is het verstandig brandwerende archiefkasten aan te schaffen voor je belangrijke papierwerk en spullen. Ook laptops, harde schijven en USB-sticks kunnen in deze kast de eerste uren van een brand overleven. Ervan uitgaande dat de brandweer het vuur tijdig onder controle krijgt, kan een brandwerende archiefkast je duizenden euro’s besparen doordat de belangrijkste en meest waardevolle spullen beschermd zijn.
Met deze zeven handige tips is jouw pand goed beveiligd tegen inbrekers, dieven, mensen die je schade willen doen en brand. Dit zijn de meest voorkomende veroorzakers van schade aan bedrijfspanden. De beveiliging op peil brengen is prijzig, maar in ruil kun je veel grotere schade voorkomen. Tenslotte is voorkomen beter dan genezen… toch?
Johannes Hoogendoorn
Wat een handig overzicht. Je kunt het als een checklist gebruiken als startende ondernemer. Door de drukte van het werken kan er veel aan je voorbijgaan en brandveiligheid is toch prioriteit #1 als je het mij vraagt. De schade bij een brand kan vele malen groter uitvallen dan bij andere bedrijfvoeringsrisico’s. Een goed werkend brandmeldsysteem is dan pre!