Home » Ondernemersnieuws » algemeen » 6 tips voor het duurzaam gebruiken van je printer cartridges

6 tips voor het duurzaam gebruiken van je printer cartridges

Geplaatst in: algemeen, duurzaamheid

We leven, wonen en werken allemaal wat duurzamer. We zijn ons meer bewust van onze impact op onze omgeving en gaan hierdoor duurzamer met onze processen, producten en materialen om. Ook het printproces en de bijbehorende printer cartridges worden steeds duurzamer ingezet. Is het bij jou op de zaak tijd om duurzamer om te gaan met de printer cartridges? Dan geven we je een aantal handige tips.

1.Print met de juiste cartridges

Hoewel er vaak allerlei soorten cartridges te verkrijgen zijn is het belangrijk om met printer cartridges van goede kwaliteit te printen. Niet alleen zorg je zo voor een hogere printkwaliteit en minder nutteloos verbruik; ook houdt je de kwaliteit van de printer op orde. Print dus altijd met de juiste printer cartridges en bestel deze alleen bij een betrouwbare aanbieder. Goedkoop kan in veel gevallen duurkoop zijn.

2.Gebruik specifieke lettertypes

Om je printer cartridges zo duurzaam mogelijk in te zetten wil je natuurlijk zo min mogelijk inkt gebruiken. Er zijn specifieke lettertypes die dit mogelijk maken. Lettertypes zoals Calibri, Verdana, Ryman Eco en Verdana gebruiken flink wat minder inkt dan andere lettertypes. Stel deze lettertypes dus in als standaard lettertype om het inktverbruik te drukken.

3.Het ‘follow me’ printen implementeren

Je bent vast wel eens bij een printer aangekomen waar je vervolgens allerlei niet opgehaalde printjes zag liggen. Dit komt helaas nog ontzettend vaak voor en is natuurlijk geen manier om de printer cartridges duurzaam te gebruiken. Met het ‘follow me’ printen wordt dit probleem voorkomen. Dit principe zorgt er namelijk voor dat er, wanneer er op ‘print’ wordt gedrukt, op locatie een code ingevoerd moet worden om de printopdracht daadwerkelijk door te voeren. Wanneer de code bij de printer zelf wordt ingetikt wordt de printopdracht uitgevoerd. Wordt dit niet gedaan? Dan houdt het systeem de printopdracht vast en wordt onnodig afdrukken voorkomen.

4.Het gebruik van duurzaam of gerecycled papier

Niet alle printers kunnen zomaar op alle soorten papier printen. Maar mocht jouw printer in staat zijn om op duurzaam of gerecycled papier te kunnen printen dan is ook dit natuurlijk een mooie stap richting een duurzaam printbeleid.

5.Mijd kleurgebruik

Pas de standaardinstellingen van de printers aan op ‘zwart/wit’ printen. Zo wordt de kleurencartridge duurzaam ingezet. Daarnaast kun je het zelfs zo aanpakken dat, in geval van meerdere printers, maar een enkele printer de mogelijkheid heeft om kleuren te printen. Zo droogt de (vaak ongebruikte) kleurencartridge niet onnodig uit.

6.Recycle je lege cartridges

Geef de reeds gebruikte cartridges een tweede leven door ze na gebruik te recyclen. De aanbieder van de cartridges geeft je hier vaak een aantal mogelijkheden voor en zo niet dan is er altijd wel een verzamelpunt in de omgeving.