Home » Ondernemersnieuws » algemeen » 6 tips voor effectieve vergaderingen

6 tips voor effectieve vergaderingen

Geplaatst in: algemeen

Vergadering

Vergaderen: niet iedereen vindt het even leuk. Toch is het nodig om zo nu en dan te vergaderen om je projecten in goede orde te leiden. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw vergadering zo effectief mogelijk wordt? Wij geven je 6 tips!

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Bereid je vergadering goed voor, zodat je weet waar je het over wilt hebben en welke beslissingen je wilt nemen. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je vergadering soepel verloopt en dat je alle relevante informatie bij de hand hebt.

2. Stel een agenda op

Zorg ervoor dat je agenda duidelijk is, zodat iedereen weet wat er besproken gaat worden. Zet de belangrijkste punten bovenaan de agenda, zodat je hier op terug kunt komen als het nodig is. Een agenda opstellen is tevens belangrijk om efficiënt te kunnen vergaderen. Op deze manier bespreek je namelijk het nodige en dwaal je niet af.

3. Experimenteer eens met een andere vergaderruimte

Als je altijd in dezelfde ruimte vergaderd, of altijd in hetzelfde pand, kan dat voor sommigen niet bepaald motiverend werken. Het kan helpen om eens een andere vergaderruimte uit te zoeken. Vaak stimuleert dit je creativiteit en men vindt het over het algemeen altijd leuk om eens in een andere omgeving te vergaderen.

4. Houd de vergadering kort en bondig

Probeer de vergadering zo kort mogelijk te houden, zodat er niet te veel tijd verloren gaat. Wanneer de vergadering te lang duurt, raakt iedereen snel afgeleid en gaat de aandacht van de relevante punten af. Zoals hierboven besproken, is het dan ook  handig om een agenda te hebben. Daardoor verspil je geen onnodige tijd.

5. Zorg voor een goede notulist

Een goede notulist is cruciaal om een vergadering effectief te laten verlopen. Zij zorgen ervoor dat alle relevante punten worden genoteerd en besproken, zodat er later geen misverstanden ontstaan. Op deze manier weet je dat je vergadering georganiseerd verloopt en dat je niets vergeet.

6. Maak afspraken en volg deze op

Afspraken die in een vergadering worden gemaakt, moeten ook nageleefd worden. Zorg ervoor dat je alle afspraken na kunt leven en volg deze op. Dit zorgt ervoor dat er vertrouwen is in de vergadering en dat er een goede sfeer heerst