Home » Ondernemersnieuws » algemeen » 5 Tips voor veilig werken in de bouw

5 Tips voor veilig werken in de bouw

Geplaatst in: algemeen

In de bouw werken, is niet zonder risico’s. Veelal wordt er gewerkt met bouwmachines, zware materialen en/of op hoogte. De veiligheid dient daarom in acht te worden genomen en dat protocollen worden opgevolgd. In dit artikel geven we 5 tips om veilig te werken in de bouw.

 1. Let op jezelf en je collega’s
  In de bouw werk je vaak niet alleen. Samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor een veilige manier van werken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat al je collega’s zich bewust en op de hoogte zijn van de risico’s en de protocollen. Houdt iemand zich niet aan de regels? Spreek deze persoon dan aan. Je staat immers samen op de bouwplaats en bent verantwoordelijk voor elkaars veiligheid.
 2. Gebruik veilige machines
  Op bouwplaatsen wordt vaak met grote, zware machines gewerkt. Dat maakt het werk een stuk makkelijker, maar ook direct een stuk risicovoller. Zo kunnen bedrijven een bouwlift huren om makkelijker op hoogte te werken. Maar of het nu gaat om een bouwlift, bouwmachine of bouwkraan; zorg ervoor dat de materialen veilig zijn en met regelmaat worden gecontroleerd.Met name als het slecht weer is geweest, is het goed om eens een extra check te doen. Zorg er bovendien voor dat duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de machines en wie de controles uitvoert.
 3. Zorg voor goede eerste hulp
  Je doet er alles aan om een ongeluk te voorkomen, maar helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Gaat er toch iets mis, zorg dan dat eerste hulp goed geregeld is. Hierbij is het allereerst belangrijk om een goede EHBO-koffer op de bouwplaats te hebben. Hiermee kun je kleine verwondingen snel behandelen. Is er iets ernstigers aan de hand? Zorg dan dat er altijd een BHV’er in de buurt is om eerste hulp te verlenen en schakel zo snel mogelijk de hulpdiensten in.
 4. Draag altijd beschermende kleding
  Voorkomen is beter dan genezen. En daarom is het belangrijk dat je je goed beschermt. Er zijn diverse soorten beschermende kleding, zoals schoenen met stalen neuzen, een veiligheidshelm, gehoorbescherming, veiligheidsbril, adembescherming (als je op een verontreinigde plek werkt) én valbescherming. Dit zorgt ervoor dat je een ongeluk voorkomt.
 5. Houd rekening met de maximale belasting
  Natuurlijk belast je je materiaal nooit te zwaar, maar let je ook op je eigen maximale belasting? Als je merkt dat je moe bent of je niet meer kunt concentreren, las dan een pauze in. Bij vermoeidheid gebeuren namelijk eerder ongelukken.Daarnaast is het belangrijk om de fysieke belasting in de gaten te houden. Heb je klachten, bijvoorbeeld aan je rug? Geef dit aan en laat je op tijd behandelen. Zo voorkom je dat de klachten erger worden en je straks misschien helemaal uit de running bent.

Met welke zaken houden jullie rekening om veilig te kunnen werken?