Home » Ondernemersnieuws » algemeen » 5 tips om zelf je magazijn in te richten

5 tips om zelf je magazijn in te richten

Geplaatst in: algemeen, huisvesting

In een magazijn staan een aantal zaken centraal. Ruimte, overzicht en werkbaarheid. Je moet voldoende beweegruimte hebben, de juiste items direct zien staan en hier vervolgens makkelijk mee uit de voeten kunnen. Met deze tips kun je jouw magazijn dan ook helemaal volgens deze pijlers inrichten.

1. Opslag in de hoogte

Je gebruikt je magazijn oppervlak optimaal wanneer je ook regelmatig de hoogte in werkt. Door gebruik te maken van hoge stellingkasten of steigers zorg je ervoor dat je niet alleen op, maar ook boven ooghoogte opslagruimte hebt. Nu hoef je echt geen tientallen marktplaatsen af te struinen om de juiste steigers te vinden. Je kan deze ook gewoon online uitzoeken en bestellen op bijvoorbeeld Steigerverkoop.nl. Deze opslagruimte zorgt er uiteindelijk voor dat je de ruimte van je magazijn optimaal benut.

2. Specifieke opbergsystemen

Naast steigers zijn er natuurlijk ook andere systemen nodig om het magazijn overzichtelijk en werkbaar te maken. Er zijn verschillende ondernemingen die zich specialiseren in het ontwerpen en produceren van specifieke systemen die goed van pas kunnen komen in het magazijn. Hardware van specialisten als Multitube.nl zorgt ervoor dat je optimaal gebruik kan maken van de ruimte, de ergonomie kan verbeteren en een uniforme uitstraling kan waarborgen.

3. Loopruimte

Waarschijnlijk plaats je steigers, systemen en andere opslagmogelijkheden natuurlijkerwijs direct tegen de muur. Maar dit is niet altijd voldoende. Mocht je meer opslagruimte nodig hebben dan kun je de steigers en systemen ook in het midden van de ruimte plaatsen. Zorg er wel voor dat er voldoende loopruimte aanwezig is. Wordt er bijvoorbeeld met speciale voertuigen gewerkt om producten uit het magazijn te tillen, dan moet hier wel voldoende ruimte voor aanwezig zijn.

4. Bereikbaarheid

Mochten producten hoog opgslagen worden moet je natuurlijk zorgen dat deze producten bereikbaar zijn voor je medewerkers. Of je nu met ladders of voertuigen werkt, het tillen en vervoeren van producten moet veilig en verantwoord kunnen gebeuren. In veel gevallen zijn hier dan ook specifieke certificaten voor nodig. Heb je hier geen tijd, geld of personeel voor? Zorg dan dat producten op normale reikbare hoogte worden opgeslagen.

5. Bewaar het overzicht

Sla je een grote hoeveelheid producten op in jouw magazijn? Dan is het belangrijk om het overzicht te bewaren. Werk met een specifiek opslagsysteem waarmee je bepaalde producten (zonder urenlang te hoeven zoeken) direct terug kan vinden. Je kan deze systemen bijhouden in een handleiding voor medewerkers, of direct aan de muur in het magazijn hangen.