Home » Ondernemersnieuws » personeelszaken » 5 tips om je personeel veilig te laten werken

5 tips om je personeel veilig te laten werken

Geplaatst in: personeelszaken

Veilig werken is altijd belangrijk geweest. En het zal altijd belangrijk blijven. Een oud en bekend gezegde is: ‘Waar gehakt wordt, vallen spaanders.’ Maar dit is geen vrijbrief om risico’s te negeren. Want risico’s elimineren of anders vermijden zorgt voor veel minder (bijna)ongevallen. In dit artikel geven we een vijf tips om je personeel veilig te laten werken.

Tip 1: Manier van werken

Wanneer het op veiligheid aankomt is mentaliteit misschien nog wel het meest belangrijk. Leer je personeel op een veilige manier werken zodat zij zelf actief meedenken. Als je medewerkers zich bewust zijn van de risico’s, is het goed dat ze dat ook uitspreken. En als dat normaal is in jouw onderneming, wordt dat van elkaar geaccepteerd. Het is belangrijk dat iedereen weet dat hij serieus wordt genomen als hij wat over veilig werken wilt zeggen. Een goede stap is om je personeel bijvoorbeeld naar een VCA cursus te sturen.

Tip 2: Cursus en opleiding

Tegenwoordig is goed mogelijk om je VCA in 1 dag te halen. Een groep medewerkers tegelijkertijd sturen, is ook nog eens goed voor de onderlinge band. Maar ook andere cursussen zoals BHV, heftruck rijden, veilig hijsen e.d. zijn waardevol. Het zorgt ervoor dat iedereen een beter beeld heeft van de werkzaamheden en de bijbehorende risico’s. Zeker als er specialistische werkzaamheden plaatsvinden zoals het bedienen van machines.

Tip 3: PBM’s

In de praktische beroepen zoals in de bouwsector of industrie zijn PBM’s ontzettend belangrijk. Voor verschillende soorten klussen zijn weer andere persoonlijke beschermingsmiddelen nodig. Dit moet overigens door de leidinggevende vooraf worden aangegeven. En de werkgever is verantwoordelijk voor het verstrekken ervan. Het is wel zaak dat je de PBM’s draagt waar en wanneer dat nodig is. Ze zijn er voor je eigen gezondheid. Geef als leidinggevende het goede voorbeeld.

Tip 4: Gezondheid

Hoe gezonder een medewerker is hoe beter dit is voor de veiligheid. Zeker als je geestelijk in een zware periode zit, is je concentratie veel minder. Ben je lichamelijk niet fit is de kans op ongevallen groter. Je reactievermogen neemt behoorlijk af als je moe bent. Daarnaast ben je met een gezond lichaam beter in staat om lichamelijk letsel aan te kunnen. Ben je in een goede conditie dan ben je ook beter in staat om in gevaarlijke situaties accuraat te reageren.

Tip 5: Onderhoud aan materieel

Voor het personeel is het materieel belangrijk. Gereedschappen en apparaten waarmee gewerkt wordt is cruciaal. Zorg dat dit materieel zich in een goede staat bevindt. Het werkt niet alleen prettiger maar het is ook veiliger. Ondeugdelijke apparatuur is een belangrijke veroorzaker van (bijna)ongevallen. Controleer regelmatig het materieel en wijs je personeel ook op het belang daarvan. Pleeg op tijd onderhoud en voorkom zo onveilige situaties.

 

Veilig werken is niet alleen de juiste kleding aantrekken. Het leren inschatten van risico’s en het elimineren daarvan draagt vooral bij aan veilig werken. Maar ook gezondheid en opleiding is belangrijk.