Home » Ondernemersnieuws » personeelszaken » 5 tips om je personeel tevreden te houden

5 tips om je personeel tevreden te houden

Geplaatst in: personeelszaken

Als onderneming kun je nu eenmaal niet zonder gemotiveerd personeel. Tevreden medewerkers leveren betere resultaten en zorgen voor een fijne sfeer in het bedrijf. Maar dit betekent wel dat je wat moeite moet doen om je personeel tevreden te houden. Go the extra mile en laat ze zien dat je ze waardeert in wat ze doen met deze tips.

 1. De feestdagen
  De feestdagen zijn voor (bijna) iedereen een speciale aangelegenheid, en dat mag jij al werkgever gerust laten merken. Doe eens wat extra met de feestdagen. Plan een leuke familiedag rondom de paasdagen, en geef medewerkers een dagje vrij na oud en nieuw. Met kerst zorg je natuurlijk voor een uniek kerstpakket, passend bij de onderneming en haar medewerkers. Zo zijn de Makro Kerstpakketten bijvoorbeeld erg geliefd omdat er vaak met leuke thema’s wordt gewerkt. Voeg een persoonlijk bericht toe om het kerstpakket extra speciaal te maken: laat medewerkers zien dat je weet wie ze zijn en wat ze voor je doen.
 2. Verjaardagen en andere speciale gelegenheden
  Staat er een verjaardag of een werkjubileum op de planning? Dan is het tijd om iets speciaals te doen. Een leuke attentie, een dagje vrij of gezellig met het team taart eten op de zaak. Je kan natuurlijk ook een kerstpakket bestellen voor een andere leuke aangelegenheid; het hoeft namelijk niet perse tijdens de kerst uitgedeeld te worden.
 3. Momenten van rust
  Je medewerkers werken hard, en dat harde werken mag afgewisseld worden met voldoende momenten van rust. Laat je medewerkers zien dat je om ze geeft en las voldoende pauzes in. Geef ze eventueel zelfs de vrijheid om hun werktijden en rusttijden zelf in te delen. Het plaatsen van een kantoortuin, meditatieruimten of andere rustplekken kunnen hier alleen maar bij helpen. Daarnaast zorgen die momenten van rust ook dat je medewerkers vervolgens weer met nieuwe energie aan de slag kunnen gaan; en dus werken aan een beter eindresultaat.
 4. Onderhoud de teamspirit
  Mensen werken met mensen, en dat maakt het niet altijd even makkelijk. Probeer daadwerkelijk een team op de vloer te zetten, en zet alles op alles om de teamspirit te onderhouden. Of je dit doet door wekelijkse borrels, of maandelijkse teambuilding activiteiten: zolang je medewerkers zich maar fijn voelen in jouw onderneming.
 5. Ook vakantie is belangrijk
  Probeer niet te streng te zijn wanneer het gaat om het opnemen van vakantie. Geef je medewerkers de vrijheid die jij ook graag zou willen. Vakantie is hier een belangrijk onderdeel van.