Home » Ondernemersnieuws » horeca » 5 tips om je horecakeuken hoogstaand te maken

5 tips om je horecakeuken hoogstaand te maken

Geplaatst in: horeca

Een goed restaurant heeft bijna altijd een goede, professionele keuken, en andersom. De horecakeuken is een essentieel onderdeel voor een horecazaak. Waar moet je rekening houden bij de aanschaf van een horecakeuken? In dit artikel lees je 5 tips!

Tip 1: Plaats spirobuizen

Een spirobuis is een luchtkanaal die wordt gebruikt om lucht te verversen. Spirobuizen zorgen voor de in- en afvoer van lucht. Door de grote buizen kan veel lucht worden verplaatst. Hierdoor werkt het personeel onder goede werkomstandigheden. Wanneer er niet voldoende geventileerd wordt kan het personeel benauwd raken, last van hun hoofd krijgen en dus ziek worden. Door het plaatsen van spirobuizen voorkom je dus indirect verzuim op werk.

Tip 2: Kies voor een goede werkindeling

Om goed te kunnen werken is een goede indeling van de werkplek een must. Kies bijvoorbeeld voor de werkdriehoek. Dit is een denkbeeldige lijn tussen de spoelbak, kookplaat en koelkast. Juist deze drie worden het meest door de kok gebruikt. Daarnaast is het slim om de spoelbak naast het fornuis te plaatsen. Kies hierbij voor een maximale afstand van twee meter tussen elkaar. Tot slot: hou rekening met de werkhouding van het personeel. Plaats bij voorkeur de spullen niet hoger dan ooghoogte.

 

Tip 3: Voorkom ongedierte

Bij voedsel komt ook vaak ongedierte bij kijken. Let daarom vanaf dag een op de keukenhygiëne. Zorg daarom dat alle vuilnisbakken goed afgesloten zijn. Sla afval van groente en fruit op in aparte bakken, want zeker in warme periodes komen hier heel veel vliegen op af. Verder is het bij het afsluiten donker te houden, want vliegen komen op licht af.

Tip 4: Hygiëne in de keuken

Zodra je werkt met voedsel moet je voldoen aan de HACCP-richtlijnen. Je moet dus voortdurend bezig zijn met de mogelijke gevolgen van voedsel op je gezondheid. Maak dus een HACCP-plan om eventuele gevaren te verminderen en het risico te beperken. Misschien een dooddoener, maar laat het personeel regelmatig hun handen wassen. Zo voorkom je dat ziektekiemen zich gaan verspreiden.

Verder hoort er gewerkt te worden in werkkleding, dus niet in kleding waarmee je buiten hebt gelopen. Het kan echt niet dat haar van je personeel in het eten valt. Overweeg daarom mutsen, schorten en bedrijfskleding. Zo denk je niet alleen aan je hygiëne, ook straal je naar je klanten uit dat je hygiëne hoog in het vaandel hebt staan.

Eigenlijk zou schoonmaken de belangrijkste activiteit in de keuken moeten zijn. Laat je personeel dan ook echt de tijd hiervoor nemen. Ook na sluitingstijd moet hier dus ruimte worden vrijgemaakt. Kies hiervoor de juiste schoonmaakmiddelen. Je hebt tal van middelen en kies daarom de middelen die passen bij het probleem. Zo is een ontvetter geschikt op plekken waar het eten wordt klaargemaakt.

De meeste voorschriften zullen waarschijnlijk bij je bekend zijn, maar het gaat erom dat in je bedrijf een cultuur heerst waarin het wordt opgevolgd. Vroeg of laat komt interne wanorde vanzelf naar buiten!

Tip 5: eerste hulp bij koken

Tot slot staan we stil bij de veiligheid van je personeel. Elke horecazaak moet vluchtwegen hebben. De hoeveelheid blusmiddelen is afhankelijk van de ligging en de grootte van de horecazaak. Verstandig is het om te variëren in blusmiddelen. Kies daarom bijvoorbeeld voor koolzuursneeuwblussers (voor bijvoorbeeld de frituurvet) en voor slanghaspels als je horecazaak echt groot is.

Een goede horecazaak staat of valt bij een goede horecakeuken. Neem daarom de bovenstaande tips ter harte. Zo geef je je zaak een kwaliteitsimpuls!