Home » Ondernemersnieuws » algemeen » In 5 stappen naar een nieuwe printer

In 5 stappen naar een nieuwe printer

Geplaatst in: algemeen

Er is niets vervelender dan een printer of kopieerapparaat zonder inkt. Zeker als blijkt dat nieuwe toners of cartridges voorlopig nog niet binnen zijn en je bij de buren of vrienden aan moet kloppen. Wat echter nog vervelender is, is dat je printer of kopieerapparaat het helemaal begeeft en je op zoek moet naar een nieuwe. Wat kunnen de printers van tegenwoordig en waar moet je allemaal op letten? Natuurlijk zijn er oneindige keuzemogelijkheden, maar onderstaand 5-stappen plan gaat je zeker helpen bij de aanschaf van een nieuwe printer of kopieerapparaat.

Stap 1: Printen, kopiëren, scannen en/of faxen

Een printer is vaak al lang niet alleen printer meer. Een printer kan namelijk ook ingezet worden als kopieerapparaat, scanner en fax. Welke functionaliteiten wens jij te gebruiken? Een belangrijke afweging is hierbij de faxfunctie. Die zorgt voor een extra investering en de vraag is natuurlijk hoe vaak deze functie überhaupt nog wordt gebruikt.

Stap 2: Kleur of zwart/wit

Een tweede belangrijke afweging is keuze voor kleur of gewoon zwart/wit. Het spreekt voor zich dat de kleurenoptie meer kosten met zich mee brengt. Hoe vaak wordt er in kleur afgedrukt? Is dit perse nodig? Ook de kleurdiepte is hierbij van belang. Worden er vaak foto’s afgedrukt of zijn het met name teksten?

Stap 3: Printvolume & afdrukformaat

Hoeveel pagina’s worden er per maand geprint bij u thuis of op het werk? Dit is een zeer belangrijke factor om te bepalen of u een professionele print oplossing nodig heeft of uit de voeten kunt met een consumentenprinter. Zeker in het zakelijke segment is het aanbod zeer afhankelijk van het printvolume. Natuurlijk weegt hierbij een stukje service ook mee, maar over het algemeen kan worden gesteld dat het vanaf enkele honderden prints per maand al interessant wordt om een professionele printer aan te schaffen.

Het afrukformaat is hierbij een makkelijke filter om je keuze te beperken. A4 afdrukken zijn bij de gemiddelde printer altijd wel mogelijk, maar voor A3 afdrukken is het aanbod printers al een stuk beperkter.

Stap 4: Inkt of laser

Grofweg kunnen printers qua techniek worden onderverdeeld in inkjetprinters en laserprinters. De afweging is hierbij vaak als volgt. Een inkjetprinter wordt over het algemeen bij lage volumes ingezet, waarbij ook afbeeldingen mooi tot hun recht komen. Laserprinters worden daarentegen interessanter bij grote volumes, waar met name tekstuele prints worden gemaakt. Dit komt doordat een laserprinter sneller is en de kosten per afdruk lager worden bij grote oplages. Zie ook de afweging van de consumentenbond. De afdrukkwaliteit bij laserprinters wordt overigens ook steeds hoger.

Stap 5: Bekabeld, draadloos of netwerk

Een andere, niet onbelangrijke, afweging is de verbinding tussen de printer en apparaat waarmee de printopdrachten worden verstuurd. Dit kan natuurlijk via een simpele (usb)kabel, maar de wens is er steeds vaker om draadloos vanaf elke gewenste plek te kunnen printen. Bij veel bedrijven is het daarnaast ook wenselijk om prints via het bekabelde netwerk te kunnen versturen.