Home » Ondernemersnieuws » algemeen » 5 Schone tips voor hygiëne op de werkvloer

5 Schone tips voor hygiëne op de werkvloer

Geplaatst in: algemeen, huisvesting

Al vòòr de pandemie bleek de werkplek een bron van bacteriën en was hygiëne vaak ver te zoeken. Nu de strenge anderhalve meter samenleving behoorlijk is losgelaten en we weer veel meer op kantoor aan het werk zijn zou het schoonhouden hiervan wel eens meer aandacht kunnen, en misschien moeten, krijgen. Hier volgen in ieder geval 5 tips die op een simpele manier voor een schonere werkomgeving zorgen. 

 1. Schone handen
  Van alle corona regels is het regelmatig wassen van handen wellicht eentje die gehandhaafd moet blijven. Je kent natuurlijk de zeepdispensers op toiletten en in bedrijfskantines. Maar onbewust raak je zoveel aan op een dag (deuren en klinken, kastjes, tafels, stoelen enzovoort) dat andere varianten van handbescherming zoals een spray dispenser op verschillende plekken ook heel handig zijn. Mocht je bijvoorbeeld in de zorg werken, met veel producten of chemische stoffen te maken hebben dan bieden nitril handschoenen goede en hygiënische bescherming.
 2. Schoon toetsenbord
  Het toetsenbord is één grote bron van bacteriën. Deze regelmatig schoonmaken is dus echt geen overbodige luxe. Je kunt natuurlijk iedere dag de eerder genoemde nitril handschoenen aantrekken maar verstandiger en makkelijker is het om niet achter je computer en dus boven je toetsenbord te eten en drinken. Dat scheelt een hoop kruimels, spetters en druppels. Er met enige regelmaat even met een doekje overheen gaan helpt ook.
 3. Schone lucht
  Over ventilatie is natuurlijk gedurende Covid al veel gezegd (de zogenaamde aerosolen die al dan niet blijven hangen). Hier schortte het behoorlijk aan bleek uit onderzoek in vele bedrijfsruimtes. Terwijl schone lucht, al zijn het alleen al wat open ramen voor de verfrissing, heel veel voordelen oplevert. Een goed ventilatiesysteem verjaagt oude lucht en laat nieuwe, schone lucht door de ruimte gaan. Heel goed om alle soorten virussen te weg te houden natuurlijk en eigenlijk cruciaal voor een gezonde werkomgeving voor iedereen.
 4. Schone apparaten
  Als iedereen netjes meerdere keren de handen met zeepdispensers wast blijft alles dat je aanraakt uiteindelijk wel schoon. Maar dat is waarschijnlijk helaas niet het geval. Dus op plekken waar men gemeenschappelijk van meerdere dingen gebruik maakt zijn extra hygiëne doekjes een idee. Denk aan een telefoon in de kantine, kopieerapparaat in de gang, koffieapparaat, koelkast en ga zo maar door. Af en toe een doekje erover halen kan natuurlijk geen kwaad.
 5. Schone schoonmaak
  Wellicht een inkoppertje maar een goed aangeschreven schoonmaakbedrijf dat alles tiptop en hygiënisch stoft, sopt en opzuigt is goud waard in deze tijd. En nadat de grote schoonmaak ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat gedaan is moeten de toiletten overdag natuurlijk bijgehouden worden.

Kortom: geen hogere wiskunde en ook allemaal niet nieuw maar afgelopen anderhalf jaar heeft wel aangetoond dat een virus het leven behoorlijk kan ontwrichten. Extra aandacht en prioriteit aan een schone werkomgeving kan veel ellende voorkomen.