Home » Ondernemersnieuws » duurzaamheid » 5 kantoortips die bijdragen aan een circulaire economie

5 kantoortips die bijdragen aan een circulaire economie

Geplaatst in: duurzaamheid

Bewust en duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker in Nederland. De overheid geeft meerdere subsidies voor duurzame oplossingen, en duurzame innovaties worden toegejuicht. Maar naast de installatie van dure zonnepanelen, zijn er meer manieren om bij te kunnen dragen aan een circulaire economie. Bewust, duurzaam en verantwoord ondernemen, doe je zo.

 1. Tweedehands kantoorinrichting
  Niet alle kantoor items hoeven spiksplinternieuw te zijn. Tweedehands meubelstukken, accessoires of zelfs kantoorinrichtingen zijn net zo goed als een nieuwe aankoop. Op websites als Albeka.nl kun je veel tweedehands kantoormeubilair vinden, of je kunt op jacht gaan bij een van de kantoorveilingen. Geef oude meubelstukken een tweede leven.
 2. Recycle materialen
  Hetzelfde geldt voor de materialen die gebruikt worden in en rondom kantoor. Oud steigerhout is bijvoorbeeld bij uitstek geschikt voor prachtige kantoor meubelstukken. Een mooie, authentieke vergadertafel, een fijne zitbank in de kantoortuin of zelfs een nieuwe stellingkast. Niet alleen zorgen gerecyclede materialen voor een bijdrage aan een circulaire economie, ze creëren ook een fijne werksfeer. 
 3. Recycle accessoires
  Hetzelfde geldt voor kantoor accessoires. Denk bijvoorbeeld aan elektronica zoals computers, printers en telefoons via aanbieders als telefoondiscounter.nl. Niet alle kantooraccessoires hoeven nieuw te zijn, er zijn ook meer dan genoeg tweedehands artikelen te vinden die nog meerdere jaren van grote waarde kunnen zijn. Een tweedehands koffiezetapparaat maakt net zo’n fijne koffie als een nieuw apparaat.
 4. Recycling mogelijkheden
  Naast de inrichting van de kantoorruimte kunnen ook de faciliteiten bijdragen aan een circulaire economie. Plaats voldoende recycling mogelijkheden in en rondom kantoor waar afval direct recyclet kan worden. Houd natuurlijk verteerbaar, en plastic of papieren afval gescheiden en lever het ook op deze manier aan bij de afvalverwerking organisaties. Maak de recyclebakken toegankelijk om het recyclen van afval zoveel mogelijk te stimuleren. Hoe makkelijker je het scheiden hiervan maakt, hoe meer het gedaan zal worden. Zo draagt iedereen zijn steentje bij.
 5. Wek zelf je energie op
  Zeker op kantoor wordt er veel energie gebruikt. Mocht het installeren van zonnepanelen niet in het budget zitten, ga dan op zoek naar andere manieren om energie op te wekken. Begin bijvoorbeeld met het installeren van zoveel mogelijk solar verlichting, maar overweeg ook de huur van zonnepanelen. Verschillende energiemaatschappijen bieden de mogelijkheid aan om zonnepanelen te huren. Naast een maandelijks huurbedrag zijn hier geen hoge kosten aan verbonden. Daarnaast brengt het ook de energierekening drastisch naar beneden.