De tijd dat je het aantal gereden kilometers en de aard van de rit (zakelijk of privé) bij moest houden met een pennetje en een schriftje in je auto, is definitief voorbij. Met de komst van de moderne rittenregistratiesoftware is je kilometerregistratie voortaan een fluitje van een cent.
Wat zijn de functionaliteiten van een online rittenregistratie anno 2017 en wat moet je doen voor een kilometerregistratie waar de Belastingdienst ‘u’ tegen zegt?
Rittenregistratie met GPS-tracker
Met een ingebouwd kastje met een GPS-tracker in je auto, worden je gereden kilometers en de locatiegegevens van de rit automatisch bijgehouden. In de instellingen van de tracker kun je aangeven op welke tijden er normaalgesproken zakelijk en privé wordt gereden. Het systeem registreert de ritten dan automatisch in de juiste categorie. Sommige online tools beschikken tevens over een hijack-functie, met een koppeling aan een alarmcentrale. Bij diefstal fungeert de GPS-tracker namelijk ook prima als een professioneel volgsysteem.
Online ritregistratie portal
Via een online portal kun je al je ritten inzien. Zo heb je altijd een actueel overzicht van het aantal privé gereden kilometers. Handig om tijdens het jaar al te zien of je je bijtellingsgrens gaat bereiken en of je dus actie moet ondernemen. Voor de fleetmanager betekent dit online inzicht een altijd up-to-date inzicht in het rittengedrag van de medewerkers. Zo wordt het beheren van een wagenpark en het tussentijds kunnen bijsturen op bijvoorbeeld financiële doelstellingen een stuk eenvoudiger.
Mobiele rittenregistratie app
Via de mobiele app heb je overal en altijd toegang tot je kilometerregistratie, ook onderweg. Nog niet alle kilometerregistratie-tools beschikken over een mobiele app. Op vergelijkingssites kun je een zoekfilter instellen, waarmee je eenvoudig de tools vindt die wel over deze functie beschikken.
Europese dekking
Dankzij een roaming simkaart in de GPS-tracker hoef je geen actie te ondernemen wanneer je de landsgrenzen overschrijdt. De tracker gaat gewoon door met registreren binnen de grenzen van Europa.
Privacy-keuze
Als berijder van de auto heb je de keuze om enkel de start-, via- en eindpunten van zakelijke ritten te laten registreren, of enkel de start-, via- en eindpunten van privéritten. Uiteraard kun je desgewenst ook alle ritten laten registreren. Door gebruik te maken van een systeem dat voldoet aan het Keurmerk Ritregistratiesystemen, stel je de Belastingdienst gerust. Je geeft de Belastingdienst zo het signaal dat je rittenregistratie sluitend is.