Home » Ondernemersnieuws » personeelszaken » 5 Gouden tips; netwerken als ondernemingsraad (OR)

5 Gouden tips; netwerken als ondernemingsraad (OR)

Geplaatst in: algemeen, personeelszaken

Sommige OR-leden trekken een wat vies gezicht bij het woord ‘netwerken’. Zij associëren netwerken met achterkamertjespolitiek. Toch kan een OR meer invloed krijgen door effectief te netwerken. Lees hier onze 5 Gouden tips.

 1. Breng je netwerk in kaart
  Om invloed te hebben, is het belangrijk relaties te onderhouden met veel verschillende partijen. Maar waar begin je? Start met het maken van een overzicht. De OR als geheel en de individuele OR-leden samen hebben een enorm netwerk binnen en buiten de organisatie. Je kunt een OR-netwerk in drie categorieën opdelen: 1) de medewerkers en de leidinggevenden, 2) stafleden bij o.a. HR, Financiën, Juridische Zaken, ICT en Communicatie en 3) de externe contacten zoals de Raad van Toezicht, vakbond, klanten, OR-trainers en -opleiders, adviseurs, andere ondernemingsraden.
 2. Benut verschillende netwerktalenten in de OR
  De OR kan onderling bepalen wie naar welke netwerkevents kan gaan. Je hebt OR-leden die soepel kunnen bewegen op borrels; ze stappen makkelijk op belangrijke stakeholders af en kunnen in een informele setting goed contact maken. Stuur die leden naar de nieuwjaarsborrel, de ‘vrijmibo’ en de borrel van de COR. Andere OR-leden zijn meer van de inhoud. Deze OR-leden kunnen beter naar OR-congressen gaan of onderdeel zijn van een kennisnetwerk of discussieplatform. Het betrekken van medewerkers bij inhoudelijke commissies, klankbord- en werkgroepen is ook netwerken. Soms is het beter om OR-leden die niet van die netwerkers zijn een andere kwaliteit te laten benutten, zoals bijvoorbeeld een pakkende OR-nieuwsbrief schrijven.
 3. Bereid je goed voor op een netwerkevent
  Als je hebt bedacht wie naar welk event gaat, is het tijd je goed voor te bereiden. Wie zijn er en wie wil je spreken? Populair zijn altijd de wat hoger geplaatste managers of de bestuurder. Je bent vaak niet de enige die met hen wil spreken. Ga niet amechtig in de kring erom heen staan, maar bedenk wie je nog meer kunt spreken. Verder is belangrijk je goed voor te bereiden op het doel van het gesprek. Wil je iemand werven voor de OR of betrekken bij een commissie? Wil je inhoudelijke input van iemand voor een advies- of instemmingsaanvraag? Of wil je de relatie met bijvoorbeeld de bestuurder juist wat ontspannener maken? Tot slot is het handig om voor te bereiden wat je kunt vragen of vertellen. Zo heb altijd een praatje klaar.
 4. Ga niet alleen maar zenden, stel vragen
  Dan is het tijd voor gesprekjes. Er is niets mis met een goede elevator pitch over de OR. Deze kan nuttig zijn als je in het kort wilt kunnen vertellen wat de OR eigenlijk doet en bereikt. Bij netwerken is belangrijk om te achterhalen hoe je elkaar van dienst kunt zijn. Alleen dan is het voor beide nuttig om een relatie te onderhouden. Stel dus vooral vragen over wat er bij de ander speelt en wat degene van de OR verwacht. Of wat deze de OR zou adviseren over een bepaald onderwerp. Als je de ander aandacht geeft, komt er uiteindelijk altijd iets terug. Mijd de wat joliger types die alleen maar aan het zenden zijn. Vaak weten ze later niet eens meer aan wie ze allemaal hun verhaal verteld hebben.
 5. Houd je aan de 10 netwerkgeboden
  Tot slot: netwerken is een vak. Een vak met codes. Zeker de wat meer geoefende netwerkers zoals managers en directieleden verwachten dat ook de OR-leden zich aan deze codes houden. Hier 10 netwerkgeboden op een rijtje:
  1. Kom op tijd maar niet te vroeg
  2. Stap zelf op relevante contacten af
  3. Doe eerst wat social talk en kom daarna pas ter zake
  4. Wees jezelf, ga niet de getapte jongen uithangen
  5. Spreek geen kwaad over anderen of de organisatie
  6. Blijf niet aan een gesprekpartner plakken
  7. Vertel geen dingen die je geheim moet houden
  8. Doe wat je afspreekt tijdens het gesprek (bijvoorbeeld informatie mailen, bellen)
  9. Je bent geen makelaar. Vergeet het visitekaartje, stuur achteraf een persoonlijk Linkedin-verzoek.
  10. Drink niet teveel, maar ga op een borrel ook niet de hele tijd met een Spa rood staan.

Meer weten over ondernemingsraden? Bij Schateiland helpen ze graag mee aan het verbeteren van je netwerk en de relatie met de achterban.