Home » Ondernemersnieuws » duurzaamheid » 5 duurzame initiatieven die je kunt ondernemen

5 duurzame initiatieven die je kunt ondernemen

Geplaatst in: duurzaamheid

Het is als ondernemer natuurlijk ontzettend belangrijk om duurzaam verantwoord bezig te zijn. Maar wat voor initiatieven kun jij nu allemaal ondernemen om minder te verbruiken en het milieu minder te belasten? We hebben een aantal duurzame initiatieven voor je op een rijtje gezet.

 1. Ga wat vaker met de fiets
  Laat de auto eens wat vaker staan en reis wat vaker met de fiets. Zowel jij, als je medewerkers die een korte afstand afleggen kunnen de fiets wat vaker naar het werk pakken. Door bijvoorbeeld een vorm van een ‘bike to work’ schema aan te bieden motiveer je medewerkers om een goede fiets aan te schaffen, en de auto wat vaker te laten staan. Is de afstand te groot? Dan kan er natuurlijk ook met het openbaar vervoer gereisd worden. Het grote voordeel hiervan is natuurlijk dat je deze extra tijd kunt gebruiken om een vergadering voor te bereiden, of gewoon even lekker te ontspannen met een goed boek!
 2. Rij milieuvriendelijk
  Moet er toch regelmatig met de auto gereden worden? Biedt medewerkers dan alle mogelijkheid om een elektrische auto aan te schaffen. Zorg bijvoorbeeld dat je voldoende laadpalen op het werkterrein hebt staan waar ze de elektrische auto op kunnen laden, of biedt de mogelijkheid tot een elektrische leaseauto van de zaak.
 3. Sluit je aan op een duurzaam netwerk
  Sluit je onderneming aan op een smart grid en haal je meeste energie op een duurzame manier uit de natuur. Niet alleen woonhuizen, maar ook bedrijven maken namelijk steeds vaker gebruik van PV panelen; een slimme en vooral duurzame investering!
 4. Let op de kleintjes
  Hoewel grote investeringen grote besparingen opleveren, zorgen ook de kleine dingen ervoor dat de kosten klein blijven en je duurzaam kunt ondernemen. Kijk bijvoorbeeld naar het printgedrag, en zet de printer standaard op ‘dubbelzijdig’ en ‘zwart-grijs’ printen. Recycle het papier (en het afval), en schaf zoveel mogelijk duurzame en recyclebare producten aan. Mijdt plastic, en vervang waar mogelijk voor karton.
 5. Zet apparaten uit
  Er zijn maar genoeg apparaten op een kantoor die zowel overdag als ‘s nachts wanneer er niemand aanwezig is aan blijven staan. Nu kun je een koelkast ‘s nachts natuurlijk niet uitzetten; maar kijk eens naar de hoeveelheid computers die op stand-by blijven staan. Door zoveel mogelijk apparaten ‘s nachts uit te zetten, bespaar je energie en zet je weer een stapje richting een duurzame onderneming.