Home » Ondernemersnieuws » algemeen » 5 adviseurs die iedere ondernemer kan gebruiken

5 adviseurs die iedere ondernemer kan gebruiken

Geplaatst in: algemeen

Iedere succesvolle ondernemer heeft een team van adviseurs en vertrouwenspersonen om zich heen. Ook als je zelf het brein achter het succes bent, kun je het niet alleen. Natuurlijk hebben figuren als Elon Musk en Bill Gates iets meer te besteden, maar ook jij kan je omringen met de juiste mensen. En daar hoef je geen tonnen of miljoenen aan te besteden, zoals de heren Musk en Gates doen. In dit artikel staan 5 voorbeelden van adviseurs die iedere ondernemer kan gebruiken.

De fiscaal adviseur

Je kunt er lang of kort over discussiëren, een fiscaal adviseur is onmisbaar. Punt. Fiscaal advies is zo’n investering die je altijd iets oplevert. Een goede belastingadviseur haalt het onderste uit de kan. Deze persoon is volledig op de hoogte van de regels en weet precies wat wel en niet mag. En fiscaal advies gaat een stuk verder dan alleen de jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelasting. Als je een schenkingsplan nodig hebt, kan de adviseur dit opstellen. Ook op het gebied van internationaal zaken doen en personeel aannemen, helpt de adviseur je.

Allround financieel advies

Een goede fiscaal adviseur is van alle markten thuis. Dat komt alleen maar goed uit, omdat je voor veel financiële vraagstukken komt te staan. Als je een erfenis hebt gekregen, komt een adviseur erfbelasting goed van pas. Het is slim om een allround expert op financieel gebied als adviseur te nemen.

Een coach

Tot een jaar of tien geleden dacht men bij de functie coach aan de leider van een sportteam. Heel af en toe werd de bedrijfsleider coach genoemd, maar dat gebeurde op de vrijdagmiddagborrel, waarschijnlijk aan het einde hiervan. Tijden veranderen. Een coach is een vaste sparringpartner van veel mensen geworden. Voor iedere ondernemer is het aantrekkelijk om een coach te hebben. Het is meer dan alleen een moeilijke zakelijke kwestie. Een goede coach heeft veel aandacht voor je privésituatie. Een goed ondernemerschap begint namelijk bij een stabiele thuissituatie.

De gepensioneerde ondernemer

Vroeger was alles beter. Althans, dat vindt de vorige generatie. Is het ook echt zo? Dat niet, net zomin dat tegenwoordig alles beter is dan vroeger. Je kunt van elkaar leren, daarom is het slim om regelmatig een kopje koffie te drinken met een ervaren of gepensioneerde ondernemer. Het is interessant om te horen hoe deze man of vrouw over zakelijke kwesties denkt. Gebruik de expertise om jezelf te blijven ontwikkelen. En ja, soms zul je horen dat het vroeger allemaal beter was. Maar dat mag je er best voor over hebben.

De beleggingsadviseur

Ondernemen gebeurt vanuit een bepaalde passie, maar ook met een doel. En dat doel is ook financieel, zo eerlijk moet je zijn. Om succesvol vermogen op te bouwen, is de juiste strategie nodig. Een beleggingsadviseur gaat je daarbij helpen. Beleggen kan op allerlei manieren, in aandelen en obligaties bijvoorbeeld, maar ook in vastgoed. En misschien vind je de risicovolle maar mogelijk zeer lucratieve derivaten wel iets. Een beleggingsadviseur vertelt je over de mogelijkheden.