Home » Ondernemersnieuws » algemeen » 4x tips om de parkeerplaats van jouw bedrijf efficiënt in te richten

4x tips om de parkeerplaats van jouw bedrijf efficiënt in te richten

Geplaatst in: algemeen

parkeerplaatsStel, je hebt een leegstaand stuk grond vlakbij jouw bedrijf en wilt dit inrichten als parkeerplaats. Goed idee natuurlijk. Het voorkomt zoeken naar een parkeerplek, flinke loopafstanden en zelfs eventuele boetes. Maar voordat je aan het inrichten van deze parkeerplaats begint, houd even rekening met het volgende.

1. Vergunningen
In principe is een vergunning vereist. Bij het ophogen, verharden of inrichten van terrein als parkeerplaats is een vergunning nodig. Zonder een vergunning loop je het risico op boetes en stilgelegde werkzaamheden. Deze vergunning is ook nodig wanneer het terrein als parkeerplaats gebruikt wordt zonder verdere aanpassingen. Dit geldt natuurlijk alleen als deze parkeerplek gepland wordt als ‘standaard’ parkeerplaats voor medewerkers en cliënten. In principe vraag je dus een vergunning aan voor de functie, niet voor de specifieke werkzaamheden.

Maak na het bevestigen van de vergunning een duidelijk plan van aanpak voor dit project. Gebruik deze tips als leidraad om de parkeerplaats zo efficiënt mogelijk in te richten.

2. Duidelijke afbakening
Parkeervakken en borden zijn niet altijd voldoende leidraad om de juiste doelgroep op de parkeerplaats te laten parkeren. Door de grote hoeveelheid auto’s op Nederlandse wegen wordt de parkeerdruk steeds hoger. Hierdoor worden ook parkeerplaatsen van bedrijven al snel gebruikt als toevlucht van de dagelijkse automobilist. Mensen worden steeds gemakzuchtiger en parkeren liever snel en zonder al te veel na te hoeven denken. Hierdoor heb je grote kans dat werknemers of cliënten alsnog buiten de parkeerplaats op zoek moeten naar een plekje. Door gebruik te maken van een parkeerbeugel kun je er op een effectieve manier voor zorgen dat er altijd vrije parkeerplek is voor de juiste bezoekers.

3. Uitstraling
Het is natuurlijk altijd fijn als een bepaalde locatie er mooi uit ziet. Natuurlijke producten helpen hier aan mee. Houd wel in de gaten dat de eventuele aanvullende decoratieve middelen de parkeergelegenheid niet verlagen. Bosjes, planten en bomen zijn leuk, maar laat het niet ten koste gaan van de parkeerruimte. Probeer eventuele aankleding van de parkeerplaats zoveel mogelijk in hoeken en randen te doen. Op deze manier gebruik je de ruimte optimaal en voor het gestelde doel: parkeren.

4. Efficiëntie
Het belangrijkste is natuurlijk dat medewerkers en cliënten gemakkelijk en snel kunnen parkeren. Zorg dan ook dat de parkeervlakken goed bereikbaar zijn en dat eventuele uitzonderingen duidelijk aangegeven staan. Hierdoor voorkom je mogelijke parkeer files en problemen als dubbel parkeren. Laat voldoende ruimte over aan weerszijden van de parkeervlakken om automobilisten voldoende bewegingsruimte te geven.