Home » Ondernemersnieuws » algemeen » 4 zaken die je wilt weten over samenwerken met Duitsland

4 zaken die je wilt weten over samenwerken met Duitsland

Geplaatst in: algemeen

Wist je dat Duitsland de belangrijkste handelspartner van Nederland is? Het schijnt dat Duitsers zeer te spreken zijn over de innovatieve en creatieve oplossingen die Nederlandse ondernemers bieden. Het is een gat in de markt om samenwerkingen in Duitsland te sluiten, maar op sommige vlakken verschilt de zakelijke cultuur met Nederland. Je leest in dit artikel waar de kansen liggen en wat je beter niet kunt doen.

Dit zijn de beste sectoren

Er zijn volop kansen om samen te werken. Duitsland kent namelijk een hoge welvaart, haar economie is met 82 miljoen inwoners de grootste van Europa. Daarnaast scheelt het ook in het transport dat Duitsland het buurland van Nederland is. Voordat je besluit om jouw producten op de Duitse markt te brengen, is het goed om te weten waar de kansen liggen. Mocht je werkzaam zijn in machinebouw, ICT, transport, gezondheid en zorg, windenergie of duurzame mobiliteit, dan maak je zeker kans dat Duitsland geïnteresseerd is in jouw product.

Korte reistijd

Waar jouw product ook vandaan moet komen, het duurt nooit lang voordat het wordt geleverd in Duitsland. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in transport van en naar Duitsland. Zodra ze met jouw bestelling op pad gaat naar Duitsland, kun je na maximaal twee dagen al een telefoontje verwachten van tevreden klanten. Nu vraag je je misschien af hoe dit mogelijk is, zonder de snelheid van de auto te testen op de Duitse snelwegen.
Als je het aan een bedrijf uitbesteedt, werk je met iemand samen die de kortste routes kent naar Duitsland en deze ritten tot wel drie keer per week herhaalt.

Blijf zakelijk in het contact

Dat er slechts een paar honderd kilometer tussen Duitsland en Nederland ligt, betekent niet dat Duitsers dezelfde zakelijke mentaliteit hebben als Nederlanders. Het is daarom belangrijk om te weten dat Duitsers erg formeel zijn in het contact, het gebruik van voornamen in het eerste contact is niet gewenst.  Daarnaast is hiërarchie erg belangrijk in Duitsland. Een scheiding tussen werk en privé is een must.

Wees trots op jouw product

Daarnaast wordt het door Duitsers gewaardeerd als je tijdens het contact duidelijk laat merken dat je trots bent op jouw specialisme. Zij hebben de kwaliteit van een product hoog in vaandel staan. Je kan tijdens de eerste afspraak jouw product meenemen als geschenk. Je hoeft hiervoor niet speciaal een duur geschenk te kopen, want dat is niet gebruikelijk in Duitsland.

Als het Duitse bedrijf eenmaal tevreden is over het product, kun je ervan uitgaan dat de zakenrelatie voor langere termijn geldt. Duitsers vinden zekerheid belangrijk en zullen niet snel kiezen voor een verandering binnen het bedrijfsleven.