Home » Ondernemersnieuws » duurzaamheid » 4 verbouwingen die bijdragen aan een duurzamer bedrijfspand

4 verbouwingen die bijdragen aan een duurzamer bedrijfspand

Geplaatst in: duurzaamheid, huisvesting

Niet alleen woningen maar ook bedrijfspanden worden steeds duurzamer ingericht. Je ziet steeds meer ondernemers investeren in verbouwingen die het energielabel van het bedrijfspand verbeteren, de marktwaarde verhogen en voor een duurzame werkomgeving zorgen. Maar wat voor verbouwingen kun je allemaal doen om een duurzamer bedrijfspand realiteit te maken? We geven je graag wat inspiratie.

1. Verbeter de isolatie

Het verbeteren van de isolatie is niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt ook voor een lagere energierekening. Er zijn verschillende investeringen en verbouwingen mogelijk om de isolatie te verbeteren. Om te beginnen is het verstandig om de ramen en kozijnen aan te pakken: hier komt natuurlijk de meeste koude lucht vandaan. Specialisten als PUUR kozijn zorgen ervoor dat de kozijnen op zo’n manier op de ramen aansluiten dat er geen warme lucht verloren gaat; en dat zie je terug op de energierekening. Wil je een grotere investering maken? Pak dan de isolatie van de muren, het dak, de gevel of de plafonds aan. Zo blijft het pand lekker fris tijdens de zomer en lekker warm tijdens de winter.

2. Duurzame stroom

Er zijn verschillende manieren om duurzame stroom te gebruiken als onderneming. Nu kun je een duurzame energieleverancier opzoeken, maar je kunt ook zelf investeren in schone energie. Misschien kun je het gebouw verwarmen of verkoelen met aardwarmte of bodemenergie of kun je zonnepanelen laten installeren. De overheid stimuleert dit soort vormen van duurzame energie met zoveel mogelijk fiscale voordelen en subsidies. Geen enkele reden om het niet te doen dus!

3. Pak de verlichting aan

Is het bedrijfspand toe aan een nieuw lichtplan en mogen die knipperende tl-buizen wel eens plaatsmaken voor wat nieuws? Investeer dan in goede, duurzame LED verlichting, laat bewegingssensoren installeren voor ruimtes zoals de gangen en toiletten of investeer in een extra dakraam om wat meer natuurlijk licht binnen te laten komen (en dus minder stroom te verbruiken voor kunstmatige verlichting). Op deze manier zorg je voor een fijne werkomgeving én een verlaagd energieverbruik.

4. Zorg voor duurzame werkplekken

De werkplekken van tegenwoordig moeten niet alleen ergonomisch, maar ook duurzaam zijn. Investeer bijvoorbeeld niet alleen in laptops (deze zijn een stuk energiezuiniger dan pc’s), maar kijk ook naar zaken zoals de verwarming. Kijk eens of je de oude cv-ketel kunt vervangen door een warmtepomp, of verwarm met aardwarmte of bodemenergie.

Wat voor verbouwingen heb jij uitgevoerd om bij te dragen aan een duurzamer bedrijfspand?