Home » Ondernemersnieuws » algemeen » 4 tips voor het schrijven van een pakkende sollicitatiebrief

4 tips voor het schrijven van een pakkende sollicitatiebrief

Geplaatst in: algemeen

Heb je jouw droomvacature gevonden en wil je alles uit de kast halen om een perfecte sollicitatiebrief te schrijven? Volg dan deze tips en wie weet word je uitgenodigd voor een gesprek!

Onderzoek het bedrijf

Voordat je de brief gaat schrijven, is het natuurlijk erg belangrijk om het bedrijf te leren kennen. Als je genoeg weet over het bedrijf, kan je hier namelijk goed op inspelen in je sollicitatiebrief. Maar hoe verdiep je je het best in het bedrijf? Neem een kijkje op hun website, social media kanalen en ga na of je via-via iemand kent die meer over het bedrijf weet. Kom erachter wat voor mensen er werken, wat de bedrijfscultuur is en of het bedrijf formeel of informeel is. Genoeg kennis over het bedrijf? Gebruik deze informatie dan om te bepalen welke kwaliteiten en eigenschappen je van jezelf kan noemen en hoe (in)formeel je de sollicitatiebrief gaat schrijven.

Wat motiveert je?

Vraag jezelf af waarom je bij dat bedrijf en op die functie wilt solliciteren. Ook hiervoor is het belangrijk dat je genoeg achtergrondinformatie hebt over het bedrijf. Schrijf de motivatie op die het best aansluit bij het bedrijf en wees vooral lekker enthousiast! Ik zeg altijd maar: beter te veel motivatie dan te weinig. Houd er wel rekening mee dat je clichés moet voorkomen. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat de brief zijn kracht verliest en onpersoonlijk overkomt. Het doel van een sollicitatiebrief is dat je jezelf laat zien, blijf dus bij je eigen persoonlijkheid.

Ben jij de geschikte kandidaat?

Het benoemen van je kwaliteiten, ervaringen en eigenschappen: het is een onmisbaar onderdeel van je sollicitatiebrief. Lees als eerst de vacature goed door, waar is het bedrijf naar op zoek? Heb je ervaring nodig op een bepaald gebied en aan welke criteria moet je voldoen? Laat zien dat je met jouw kwaliteiten een toevoeging bent aan het bedrijf, benoem dus eigenschappen die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Bij sommige bedrijven moet je, naast een sollicitatiegesprek, ook een assessment doen om binnen te komen. Is dit bij jou het geval? Zorg dan dat je genoeg kennis hebt van de functie waarop je solliciteert en wat je ervaringen zijn binnen deze functie. Een LTP assessment oefenen kan nooit kwaad, dan ben je in ieder geval goed voorbereid op het echte assessment.

Kort maar krachtig

Heb je alles opgeschreven? Check dan of je brief niet uit lappen tekst bestaat. Het is dan vaak moeilijk om er ‘doorheen’ te komen, waardoor de informatie niet krachtig en pakkend overkomt. Zorg dus dat je je brief niet langer maakt dan 1 A4tje. Is je brief af? Ga dan na of er geen spelfouten in staan, dit kan namelijk het einde van je sollicitatieproces betekenen. Dus check, check, dubbelcheck en vergeet niet: less is more!

Hopelijk helpen deze tips je een stap verder en zet je een knaller van een sollicitatiebrief neer. De weg naar jouw droombaan komt zo steeds dichterbij!