Home » Ondernemersnieuws » ICT » 4 tips voor een snelle internetverbinding

4 tips voor een snelle internetverbinding

Geplaatst in: ICT

Als bedrijf kun je tegenwoordig eigenlijk niet meer functioneren zonder een goede zakelijke internetverbinding. Je hebt een website te onderhouden, sociale mediakanalen, je wilt bereikbaar zijn per email. Mogelijk moet je bestanden kunnen uitwisselen. Je bent op z’n minst een klein beetje afhankelijk van werkend internet, maar in de meeste gevallen is een falende internetverbinding zelfs desastreus voor de bedrijfsvoering. Zeker in een bedrijf waar veel mensen werken die allemaal het internet moeten gebruiken kan het nog een uitdaging zijn om voor snel en stabiel zakelijk internet te zorgen. Daarom geven we je hier 4 tips voor een snelle internetverbinding.

Glasvezel

De allerbelangrijkste stap die je kunt maken naar een snelle en stabiele zakelijke internetverbinding is het maken van de overstap naar zakelijk glasvezel internet. Dit is de meest actuele en met afstand de snelste en stabielste type internetverbinding die je kunt hebben. Glasvezelinternet is ongeveer vijf keer zo snel als een kabel- of DSL verbinding. Deze snelheid wordt in de toekomst nog verder opgevoerd, zonder dat je dit extra gaat kosten. De snelheid en stabiliteit die glasvezel biedt is cruciaal voor bijvoorbeeld videovergaderingen. Glasvezel maakt het mogelijk om beelden van hoge kwaliteit te streamen. Maar ook voor het actief gebruiken van een cloud als opslag- en deelmedium is glasvezel eigenlijk onmisbaar, bijvoorbeeld voor Office 365 of digitale werkplekken. Heb je kabel of DSL, dan is je uploadsnelheid lager dan je downloadsnelheid. Met glasvezelinternet kun je net zo snel uploaden als downloaden. Dit is ook handig wanneer je bestanden moet delen met andere filialen, klanten of opdrachtgevers. Het kan echter wel zo zijn dat je een investering moet maken om zakelijk glasvezel op jouw locatie mogelijk te maken. Het netwerk is nog in aanleg, waarbij er in buitengebieden hard gewerkt wordt maar nog wat kilometers gemaakt moeten worden. Ligt er wel al een netwerk bij jouw bedrijf in de buurt, dan is het een kwestie van het doortrekken van de signaal naar het gebouw zelf. Is dat eenmaal gelukt, dan kun je gebruik maken van een verbinding waarvan je het signaal niet hoeft te delen met omliggende gebouwen. Dat is nu eenmaal een van de voordelen die glasvezel zo interessant maken voor zakelijk internet.

Andere netwerken en wifi-kanalen

Is jouw bedrijf gevestigd in een pand waar ook andere wifi-verbindingen zijn? Bijvoorbeeld van andere bedrijven, of als je vanuit huis werkt die van buren? Dan kun je daar last van hebben wat betreft de stabiliteit van jouw zakelijke internetverbinding. Er zijn ruim tien verschillende wifi-kanalen op de 2.4 Ghz band. Zijn meerdere internetverbindingen op hetzelfde kanaal of een aangrenzend kanaal ingesteld, dan kunnen die last krijgen van elkaar. Het is mogelijk om dit aan te passen. Daarbij wordt aangeraden om te kiezen voor kanaal 1, 6 of 11, omdat deze geen overlap met elkaar kennen. Het is een kleine ingreep die een wereld van verschil kan maken. Gebruik een app als WifiAnalyzer om te zien welke kanalen overbezet zijn en welke juist niet.

 

Meerdere bronnen

Heb je maar op één plek in je bedrijf een bron van internet, dan kan het zo zijn dat apparaten die daar relatief ver vanaf zitten maar een matige verbinding hebben. Dit kun je oplossen door voor meerdere bronnen verspreid over je bedrijfsruimte te zorgen. Dit noemt met access points. Deze geven het bestaande signaal door, waarmee ze het bereik verlengen. Je plaatst ze bijvoorbeeld tussen de originele bron en de uiterste plek waar je signaal nodig hebt. Bij het installeren van deze access points moet je er op letten dat ze allemaal dezelfde ID (naam) en hetzelfde wachtwoord hebben. Zo kunnen apparaten automatisch wisselen van access point zonder van verbinding te moeten wisselen. Let ook hierbij op het Wifi-kanaal wat gebruikt wordt voor je internetsignaal, en pas dit aan naar kanaal 1, 6 of 11 wanneer er teveel overlap met andere netwerken in de buurt bestaat.

Bluetooth en draadloze telefoons

Het klinkt misschien gek in deze tijd, maar de behoefte aan een snelle en stabiele zakelijke internetverbinding in je bedrijfspand is een reden om daar voor vaste telefonie te gaan. Draadloze telefonie kan een stoorzender voor je internetverbinding. Een goede reden dus om het mobiel bellen voor onderweg te bewaren en op kantoor een aantal vaste telefoontoestellen te plaatsen om bellen en gebeld mogelijk te maken zonder verstoring te veroorzaken. Een andere bron van verstoring is Bluetooth. Gebruik je dus bijvoorbeeld speakers met een Bluetooth-verbinding, dan is de moeite waard om te heroverwegen of dit echt wel noodzakelijk is en niet om een andere manier kan.