Home » Ondernemersnieuws » algemeen » 4 tips voor een slimmer kantoor

4 tips voor een slimmer kantoor

Geplaatst in: algemeen, huisvesting

Smart home is een snel opkomende trend. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook wereldwijd. Sommige smart home producten kunnen echter ook een zeer goede toevoeging zijn richting een slimmer kantoor. De vraag is echter welke toepassingen er écht iets toevoegen aan de kantooromgeving, zodat het meer is dan enkel een gimmick. Daarom vind je hier de beste 4 tips voor een slim kantoor.

 1. De robotstofzuiger
  Je kent het ongetwijfeld; na iedere lunch liggen er allerlei kruimels op de vloer in de kantine en vaak zelfs op de werkvloer. De kans is echter groot dat er niet iedere dag een schoonmaker de ruimte komt stofzuigen. Het resultaat is daarmee dat de hoeveelheid kruimels en andere etensresten op de vloer alleen maar groter wordt.Een robotstofzuiger is de ideale oplossing. Deze kleine stofzuiger manoeuvreert zich automatisch door de kantoor- en kantineruimte en zuigt zo alle resten op. Wanneer de stofzuiger de hele ruimte gehad heeft, rijdt hij zich terug naar het laadstation om de accu weer op te laden voor een nieuwe ronde. Het ideale hiervan is dat jij of je werknemers hier helemaal geen last van hebben. Je kan de robotstofzuiger namelijk simpelweg rond laten rijden na of voor werktijd, zodat je altijd een kruimel- en stofvrije werkvloer hebt.
 2. Lichtsensoren
  In veel kantoren en andere bedrijfsruimtes worden bepaalde ruimtes, zoals vergaderruimtes of archieven, niet de gehele dag gebruikt, maar staat hier wel de gehele dag het licht aan. Door gebruik te maken van slimme lichtsensoren staat de verlichting hier enkel aan wanneer er beweging is. Ideaal gezien combineer je dit natuurlijk met slimme ledverlichting, om optimaal licht te besparen. Zo wordt er niet onnodig energie verbruikt. Met name voor grote bedrijven kan dit leiden tot grote besparen.
 3. Meer productiviteit door juiste verlichting
  In combinatie met de lichtsensoren kan je slimme verlichting ook gebruiken om de productiviteit op de werkvloer te verbeteren. Bedrijfspanden, ook kantoorruimtes, zijn vaak relatief slecht verlicht, waarbij het aantal lux meestal niet boven de 400 komt. Uit onderzoek blijkt echter dat men veel productiever is wanneer de lux een score bereikt tussen de 1000 en 1500. Met slimme verlichting stel je de helderheid en kleur van de verlichting helemaal zelf in, zodat je zelf in controle bent over de productiviteit op de werkvloer.Let er wel op dat de verlichting ook niet té fel is. Dit is namelijk niet bevorderlijk voor de sfeer op kantoor.
 4. Geofencing
  Geofencing is een technisch begrip wat betekent dat je via GPS een bepaalt gebied afbakent. Hierdoor kan je via een GPS-signaal bepaalde instellingen laten uitvoeren wanneer dit signaal zich wel of niet binnen het afgebakende gebied bevindt.Dit is een ideale toepassingen voor bijvoorbeeld verwarmingen en verlichting om energie te besparen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat alle werknemers een bepaalde app op hun telefoon installeren of een GPS-tracker bij zich dragen, waardoor de verwarming of de verlichting automatisch uit gaat als er niemand op kantoor is. Zo staat de verwarming en de verlichting automatisch uit in de nachten en in weekenden, wat voor een behoorlijke energiebesparing zorgt.

  Andere toepassingen van geofencing zijn bijvoorbeeld het voorkomen van diefstal (je legt bijvoorbeeld een GPS-tracker in bedrijfsvoertuigen en ontvangt een melding zodra deze het bedrijfsterrein verlaten) of zelfs lokale marketing, waarmee je potentiële klanten bepaalde marketinguitingen kan laten zien als ze op hun smartphone bezig zijn wanneer ze zich in een bepaald gebied bevinden. Een ideale techniek voor op de werkvloer dus, operationeel als functioneel.