Home » Ondernemersnieuws » algemeen » 4 tips om bedrijfsafval te reduceren

4 tips om bedrijfsafval te reduceren

Geplaatst in: algemeen

Het reduceren van afval is een actueel thema in de maatschappij, maar zeker ook bij bedrijven in het bijzonder. Onze overheid heeft in 2016 een plan opgesteld om in 2050 op een volledig circulaire economie te draaien. Dat is een economie waarin afval niet meer bestaat, omdat al het afval dat geproduceerd wordt hergebruikt wordt. Wij geven tips over hoe jij al kunt bijdragen met jouw bedrijf door je bedrijfsafval te reduceren.

Print zo minimaal mogelijk

Hoewel mensen zich steeds meer bewust zijn van het milieu en proberen minder te printen zijn er nog steeds bedrijven die honderden velletjes papier afdrukken per dag. Heb jij er al eens kritisch naar gekeken of alles wat jij print of kopieert ook wel echt noodzakelijk is? Kijk eens wat er eigenlijk ook best digitaal zou kunnen. Dat kan een hoop papierafval kan schelen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar kan je ook nog eens kosten schelen.

Minder post sturen

Afval veroorzaken doe je als bedrijf natuurlijk niet alleen op je eigen grond. Ook voor jouw klanten produceer je afval wanneer je er papieren communicatie op nahoudt. Daarom loont het om je klanten voor de keuze te stellen of ze zaken op papier of digitaal willen ontvangen. Op deze manier kun je de hoeveelheid papier die je produceert en rondstuurt reduceren. Dit scheelt je wederom in de kosten. Niet alleen voor het papier, maar ook voor het verzenden van post.

Gebruik geen wegwerpbekers

Wegwerpbekers zijn natuurlijk erg gemakkelijk, maar ze veroorzaken vooral ook erg veel afval, of ze nu van plastic of karton gemaakt zijn. In de meeste gevallen worden deze bekers maar één keer gebruikt. Daar zijn ze immers voor gemaakt, toch? Echter betekent dat een hele hoop afval per maand dat je niet had hoeven produceren. Kies voor het gebruik van glazen of mokken die je afwast en blijft hergebruiken. Is dat in jouw bedrijfstak niet handig, overweeg dan het gebruik van herbruikbare drinkflessen. Ook hiermee kun je geld uitsparen, namelijk in de aanschaf van die wegwerpbekers. Mokken en glazen kunnen immers lang meegaan.

Scheid het afval om het in kaart te brengen

Om goed inzicht te krijgen in hoeveel afval je produceert en welk soort afval de overhand heeft, is het zorgvuldig scheiden van je afval zinnig. Dit is uiteraard ook het beste voor het milieu, maar het kost vaak net wat extra moeite die sommigen er niet voor over hebben. Op deze manier kun je er echter wel achter komen of je buitenproportioneel veel plasticafval produceert, of juist heel veel papierafval. Dit kan leiden tot de motivatie om hier wat aan te gaan doen. Je bent je immers pas echt bewust van hoeveel afval je produceert als je het ook met je eigen ogen kunt zien. Ontkom je niet aan grote afvalproductie, dan is een rolcontainer huren voor het verzamelen en afvoeren hiervan een handig instrument hiervoor. Hoe snel die container vol raakt geeft je bovendien ook inzicht in je afvalproductie.