Home » Ondernemersnieuws » algemeen » 4 tips als je jouw bedrijf wil verkopen

4 tips als je jouw bedrijf wil verkopen

Geplaatst in: algemeen

Ook als zelfstandig ondernemer kun je op een punt komen waarop je toe bent aan iets nieuws: een nieuwe start, een nieuwe uitdaging of misschien wel gewoon eindelijk lekker met pensioen. Voor iedereen komt er ooit een moment waarop je jouw bedrijf overdraagt aan iemand anders. Maar de verkoop van een bedrijf is niet altijd even makkelijk en er zijn best een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We geven je graag een aantal handige tips!

 1. Bepaal de waarde van het bedrijf
  De eerste vraag is natuurlijk logisch; je wilt weten hoeveel je voor je bedrijf kunt vragen. Wel zit er een verschil in de bepaling van de waarde van je bedrijf. Dit kun je doen aan de hand van verschillende vuistregels; formules die gebruikt worden om deze waarde te bepalen. Denk hierbij aan een formule als 5 maal de nettowinst, 1 maal de intrinsieke waarde vermeerderd met 2 keer de nettowinst en ga zo maar door. Het is natuurlijk ontzettend lastig om de waarde zelf te bepalen, en hierdoor ook erg verstandig om de hulp van een professional in te schakelen. Zo weet je zeker dat je met een reële prijs komt en worden ook alle vragen omtrent deze waarde meteen voor je beantwoord.
 2. Doe onderzoek naar potentiële kopers
  Wanneer je onderzoek gaat doen naar potentiële kopers is het belangrijk om je eigen wensen en eisen uit te werken. Wil jij bijvoorbeeld wel van invloed blijven op je bedrijf, dan zoek je een andere koper dan wanneer je het gehele bedrijf over wilt laten nemen. Daarnaast zijn ook de wensen en behoeften van potentiële kopers belangrijk; op basis hiervan kun jij weer kijken wat je (nog) moet doen om jouw bedrijf op een positieve manier in de markt te zetten en op deze manier zoveel mogelijk potentiële kopers binnen te halen. Hoe meer keuze je hebt, hoe makkelijker de verkoop naar tevredenheid zal verlopen.
 3. Zoek een partij die de overname kan begeleiden
  Wanneer je dan een koper gevonden hebt waar je jezelf goed bij voelt, is het tijd voor de overname van het bedrijf. Je kunt je voorstellen dat hier allerlei legale zaken bij komen kijken en ook hier is het dus belangrijk om een partij te zoeken die je hierbij kan helpen.
 4. Teken de verkoopovereenkomst
  En als het dan eindelijk zo ver is, teken je samen onder begeleiding van deze professionele partij de verkoopovereenkomst. Na het tekenen van deze overeenkomst is de verkoop van jouw bedrijf definitief. Zorg dus dat de verkoopovereenkomst altijd door een professional is opgesteld, en dat zowel de wensen en behoeften van jou als de koper hier duidelijk in verwerkt zijn.