Home » Ondernemersnieuws » financiën » 4 mooie alternatieven voor sparen

4 mooie alternatieven voor sparen

Geplaatst in: financiën

Heb je je geld op een spaarrekening staan omdat het veilig is? Op een spaarrekening staat je geld inderdaad veilig en krijg je een voorspelbaar rendement. Maar de spaarrente is momenteel niet interessant en dat kan de situatie veranderen. Daarnaast is er ook nog het effect van inflatie op je spaargeld.

Veel mensen zijn daarom op zoek naar manieren waarop ze iets anders met hun geld kunnen doen. Wij zetten vier mooie alternatieven op een rij. Misschien zit er iets voor je bij!

1 – Beleggen

Momenteel zijn het erg roerige tijden op de beurs door de coronacrisis. Beurskoersen dalen heel snel door de onzekerheid die deze crisis met zich meebrengt. Na iedere beurscrash zijn er echter ook weer kansen. De koersen staan na de crash weer fors lager en op basis van de crashes in het verleden zou je kunnen verwachten dat de koersen zich op de langere termijn weer (geleidelijk) zullen herstellen.

Als het weer wat rustiger is op de beurs biedt beleggen mooie kansen. Maak voordat je begint met beleggen eerst goed je huiswerk. Zo is het verstandig om alleen te beleggen met geld dat je ‘over hebt’. Zoals je nu ziet blijft er immers altijd een risico dat je alles kwijtraakt als de beurs crasht en dan wil je nog wel een buffer hebben. Verder is het slim om bij de basis te beginnen en je niet direct op moeilijke futures en turbo’s te storten. Houd het voorlopig bij aandelen. Beter nog: laat experts voor je beleggen. Dat kan bijvoorbeeld via de beleggingsapp Kendu. Je kunt daar al beginnen met beleggen met een eerste inleg van €50.

2 – Investeren via crowdfunding

Wil je liever je geld investeren in iets nieuws? Dan is crowdfunding misschien een goede optie. Naast de meer consumentgerichte platforms als Kickstarter en Indiegogo zijn er ook zakelijke crowdfundingsites waar je kunt investeren, zoals CrowdAboutNow en Fundable. In ruil voor je investering krijg je meestal een bepaald rentepercentage bovenop de terugbetaling van je lening. Maar het kan ook zijn dat de ‘perks’ bestaan uit een bepaalde hoeveelheid van de producten of diensten die het bedrijf aanbiedt. Dat maakt het vaak ook net iets leuker. Zo kun je uitzoeken wat het beste bij je past.

3 – Microfinanciering

Wil je ondernemers uit derdewereldlanden helpen voor wie kleine bedragen een wereld van verschil maken? Dan is microfinanciering precies wat je zoekt. Via Kiva kun je bijvoorbeeld al vanaf 25 dollar geld lenen aan ondernemers en projecten die jou aanspreken. Dat geld wordt terugbetaald in kleine porties, zonder rente. Microfinanciering is dan ook meer een emotionele keuze dan een rationele. Als je geld wilt verdienen met je geld, kun je beter een andere optie kiezen.

4 – Wijn, whisky, LEGO of iets anders waardevasts kopen

Bepaalde producten zijn tegenwoordig een prima investering, omdat ze snel in waarde stijgen. Dat heeft alles te maken met schaarste en de grote vraag die er wereldwijd is naar producten als wijn, horloges, whisky en LEGO. Producenten spelen hier nu zelfs al op in, door meer ‘limited editions’ uit te brengen, waardoor zij weer een hogere prijs kunnen vragen. Maar zo lang de waardestijging doorzet, hebben investeerders in deze producten er geen moeite mee.

LET OP: Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.