Ieder mens wordt geconfronteerd met uitdagingen en we weten vaak niet precies hoe we ermee moeten omgaan. Om ons hoofd boven water te houden komt veerkracht aan de pas, het vermogen om je hoofd koel te houden en vooruit te blijven gaan. Mensen met een hoge veerkracht hebben de eigenschap om terug te veren of het vermogen om op te vrolijken in de moeilijkste tijden. Veerkracht is belangrijk in zowel ons privéleven als op de werkplek, en vaak zijn ze coherent met elkaar verweven. Om jouw organisatie veerkrachtig te maken, hebben we in dit artikel 4 belangrijke strategieën omschreven. Lees dus snel verder.
1. Maak verbinding en duurzame connecties
Goede relaties op de werkvloer zijn van essentieel belang om een optimale bedrijfsvoering te behouden. Als werkgevers kun je een transparante omgeving creëren die werknemers steunt en aanmoedigt om te praten over wat hen dwarszit in zowel hun professionele als persoonlijke leven. Er zijn veel mensen die het bijna onmogelijk vinden om hun privé- en beroepsleven te scheiden, en door hen de ruimte en de middelen te geven om daarover te praten, kan je als organisatie een waardevolle bijdrage leveren aan het creëren van een zorgzame, open werkomgeving.
2. Verandering is onvermijdbaar op de werkplek
Abrupte en onvermijdelijke veranderingen op de werkvloer kunnen tot gevolg hebben dat vooraf gestelde doelstellingen niet langer haalbaar zijn. Als duurzame werkgever is het van cruciaal belang te aanvaarden dat sommige omstandigheden niet kunnen worden veranderd, en zowel het management als de werknemers zich moeten concentreren op wat zij wel onder controle kunnen hebben.
3. Moedig mogelijkheden voor zelfontwikkeling aan
In de meeste gevallen leren mensen door ontberingen meer over zichzelf en kunnen ze groeien in hun vaardigheden, interesses en andere persoonlijke eigenschappen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat mensen die tragedie en ontbering hebben meegemaakt, betere relaties, een gevoel van kracht tegenover zwakheid, een hoger gevoel van eigenwaarde en een diepere waardering van het leven ervaren. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je als werkgever tegenslag en verschrikking moet organiseren, maar je kunt jouw te01-veerkracht personeelamleden natuurlijk wel bijstaan in hun persoonlijke ontwikkeling.
Een van de beste manieren om zelfontwikkeling te ondersteunen is door middel van coaching. Is jouw organisatie op zoek naar interne loopbaan- en bedrijfscoaching, laat je dan leiden door de professionele coaches van Coach Hero!
4. Het stroomlijnen van integratie en re-integratie
Zowel voor nieuwe als ex-werknemers is het van belang dat ze optimaal worden ondersteund in de voortgang van hun loopbaan. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een duurzame werkplek waarbij positieve verandering kan worden gemanifesteerd en er niet onnodig tijd en vertrouwen wordt verspild. Dit betekent dat jouw organisatie ervoor moet zorgen dat nieuwe werknemers optimaal worden geïntegreerd en werknemers die te maken krijgen met onverhoopt uitval, worden begeleid in het vinden van een nieuwe, passende werkuitdaging. Voor dit laatste kunnen externe loopbaanbegeleiders middels een reintegratie tweede spoor aan de slag gaan om ex-werknemers middels een proactieve instelling aan een nieuwe baan te helpen. Dit helpt de bedrijfsreputatie hoog te houden en de kosten van arbeidsverloop te minimaliseren.