Steeds meer ondernemers zetten de stap naar een eigen 3D-printer. Niet alleen omdat ze zo een volledig nieuwe markt betreden, ook omdat zo’n printer altijd wel voordelen te bieden heeft. Bij een klein defect kunnen ze immers razendsnel een vervangingsstuk aanmaken zonder dat we weken hoeven te wachten tot dat stuk uit Azië wordt overgevlogen.
In de tussentijd kan het machinepark gewoon blijven produceren. Voorwaarde is wel dat er gekozen wordt voor een geschikte 3D-printer. Logischerwijs moet men dan ook met een aantal aandachtspunten rekening houden.
Kant-en-klaar of een bouwpakket?
3D-printers kunnen op verschillende manieren worden geleverd. De goedkoopste printers zijn assembleerpakketten die lang niet altijd even eenvoudig in elkaar te zetten zijn. Bij zo’n goedkoper model moet er dan ook een handige Harry aanwezig zijn of moet je zelf de nodige (technische) kennis in de vingers hebben. Is dat het geval? Dan heeft zo’n 3D-printer een aantal voordelen. Zo kan je ook met een beperkt budget een 3D-printer kopen en bovendien leert de handige Harry ook alle 3d printer onderdelen en hun werking kennen. Indien het toestel later een herstel- of onderhoudsbeurt dient te ondergaan, kan je ook daar de voordelen van plukken.
Het belangrijkste nadeel is dan weer dat je het toestel na de levering nog niet meteen kan inzetten en ook over de noodzakelijke knowhow moet beschikken. Daarom kan je ook kiezen voor een kant-en-klare printer of een model die door de leverancier wordt geïnstalleerd. Denk vooraf goed na over deze keuzemogelijkheid.
Let op de geschiktheid van het softwarepakket
Bijna iedere 3D-printer wordt geleverd met een compatibel softwarepakket. Dat is een voordeel, maar ook een nadeel. Soms zal die software jou immers beperken, terwijl er weinig andere keuzes bestaan. Kijk dus steeds verder dan de technische specificaties van het toestel en besteed ook aandacht aan de mogelijkheden van dat softwarepakket. Zo zijn er bijvoorbeeld softwarepakketten die enkel reeds bestaande ontwerpen van de leverancier naar de 3D-printer kunnen doorsturen. Dat is misschien wel leuk en gebruiksvriendelijk voor een hobbyist, maar niet voor een bedrijf dat ook met eigen ontwerpen aan de slag hoopt te gaan.
Houd rekening met de materialen en printkoppen
Iedere printer is geschikt voor één of meerdere materialen. Anderzijds zijn lang niet alle materialen geschikt voor alle toepassingen, waardoor de keuze voor een 3D-printer vaak zal vertrekken van het te gebruiken materiaal. Meestal heb je hierbij de keuze tussen nylon, hout, hars, roestvast staal en HIPS.
Ga vooraf na met welke materialen je wenst te printen en kies voor een model dat met die materialen aan de slag kan. Houd hierbij eveneens rekening met het aantal printkoppen: des te meer printkoppen, des te meer mogelijkheden. Vergeet overigens ook niet na te gaan of de 3D-printer werkt aan de hand van cartridges of met 3d filament. Cartridges zijn immers een stuk gebruiksvriendelijker maar ook veel duurder.
Schenk aandacht aan de afmetingen
Iedere 3D-printer heeft een maximale lengte en breedte waarop het kan werken. Bij consumentenprinters is dat vaak niet groter dan 20 cm². Voor zakelijk gebruik is dat natuurlijk te klein. Toch mag je je hierdoor nog niet laten misleiden. Vaak kan je op een kleine 3D-printer stapsgewijs toch aan een groter ontwerp bouwen. Bovendien is zo’n kleinere 3D-printer ook nog eens veel goedkoper.
Houd tot slot ook rekening met de minimale hoogte van de printlaagjes. Des te kleiner de minimale hoogte van de printlaagjes is, des te gedetailleerder het resultaat zal zijn. Voor heel precieze laagjes zal je vaak uitkomen bij de stereolithografie 3D-printers die laagjes van slechts 25 micron dik produceren. Die printers zijn echter wel een stuk duurder, terwijl zo’n precisie soms ook geen vereiste is. Maak ook hier de noodzakelijke afwegingen.