Je hebt niet altijd even veel werk in de aanbieding. Dan is het prettig als je als bedrijf geen arbeidskrachten onnodig op de loonlijst hebt staan die doorbetaald worden terwijl je eigenlijk geen werk voor ze hebt. Werken met flexwerkers is een oplossing voor dat probleem, omdat je deze enkel hoeft te betalen voor de uren dat ze werken.
Toch brengt het werken met flexwerkers ook een aantal uitdagingen met zich mee. We bespreken er een aantal, plus we doen een suggestie voor hoe je het probleem zou kunnen oplossen.
Ze vinden
De eerste uitdagingen van het werken met flexwerkers, is dat je ze eerst moet zien te vinden. Lang niet iedereen is geïnteresseerd in een baan met flexibele uren en dus weinig garantie op een vast inkomen. Mensen die hiervoor openstaan staan vaak wel ingeschreven bij uitzendbureaus, dus daar zou je gebruik van kunnen maken. Dan kun je na een tijdje als de werkrelatie bevalt altijd nog overgaan tot het aanbieden van een flexcontract. Bevalt de arbeidskracht niet, dan kun je bij het uitzendbureau om iemand anders vragen en de arbeidskracht in kwestie terugsturen naar het uitzendbureau.
Personeelsplanning
Zonder een vast team met vaste taken is het maken van een sluitende personeelsplanning een stukje ingewikkelder. Niet alleen je flexwerkers moeten flexibel zijn, maar jouw planning ook. Het zou je een hoop tijd schelen als je niet iedere keer zelf hoeft te puzzelen, ook als er onverwacht gaten in de planning ontstaan.
Goede personeels planning software is in dit geval een investering die zich kan uitbetalen. Dit maakt het mogelijk om te filteren op bepaalde zaken, zien wie er beschikbaar is en automatisch een planning te genereren.
Communiceren over de planning
Veel bedrijven die werken met flexwerkers hebben een tamelijk groot bestand aan flexwerkers die ze tot dienst staan. Hoe meer taken er zijn, des te meer mensen er zijn om mee te communiceren over die planning. Als je die zelf allemaal één voor één moet afhandelen, ben je een hoop tijd kwijt. Het automatiseren van het communiceren over de planning zou dit probleem oplossen. Met een app voor personeelsplanning kun je ervoor zorgen dat alle betrokkenen automatisch op de hoogte gesteld worden van (wijzigingen in) de personeelsplanning. Dit lost ook het probleem van slechte telefonische bereikbaarheid op.
Alle drie de uitdagingen zijn dus het hoofd te bieden als je bereid bent de investering te maken in het inschakelen van een uitzendbureau of de aanschaf van goede software voor personeelsplanning. Zeker als je consequent werk met flexwerkers zijn die investeringen de moeite waard om te maken.