Home » Ondernemersnieuws » algemeen » 3 Tips voor een thuiskantoor

3 Tips voor een thuiskantoor

Geplaatst in: algemeen

Hoewel in het eerste kwartaal van 2020 door de coronacrisis het aantal ZZP’ers daalde, nam dit in de tweede helft van vorig jaar alweer toe. Gezien de algehele trend van het groeiende aantal ZZP’ers de afgelopen jaren, zal dit dus ook dit jaar weer toenemen. Juist deze groep ondernemers werkt vaak vanuit huis. En dan is het belangrijk om een eigen werkplek te hebben daar, waar je je goed kunt concentreren. Zonder dat je een dure externe werkplek ergens hoeft te huren kun je ongestoord werken, en een betere balans tussen privé en werk houden. Waar moet je allemaal aan denken als je een thuiskantoor wilt creëren?

Natuurlijke daglichttoetreding voor een goede concentratie

Wil je je goed kunnen concentreren, dan is het belangrijk dat er toetreding van natuurlijk daglicht is. Maar wat als dat niet het geval is? Omdat je alleen een werkplek kunt maken in een hoek van de woning zonder ramen? Of heb je een grote kamer die je op kunt splitsen, maar heeft de kamer waar je wil gaan werken dan geen ramen? In plaats van ramen in de gevels kun je ook nadenken over daglichttoetreding van bovenaf. Heb je een plat dak, dan kunnen lichtkoepels voor voldoende natuurlijk licht zorgen. Wil je een werkkamer op zolder onder een schuin dak maken? Dan kan het plaatsen van een dakraam uitkomst bieden.

Goed om over na te denken: frisse lucht is eigenlijk net zo belangrijk als licht om goed te kunnen werken. Wil je het thuiskantoor goed kunnen ventileren? Kijk dan naar dakramen of een lichtkoepel de je kunt openen voor frisse lucht.

Het juiste kantoormeubilair om prettig te kunnen werken

Vervolgens is het tijd om over kantoormeubilair na te gaan denken. Je moet immers comfortabel kunnen zitten, en je apparatuur kwijt kunnen. Schaf daarom een bureau aan met de juiste hoogte. Nog beter is overigens een zit-sta-bureau, zodat je van houding kunt wisselen. Kijk verder goed naar je lichaamsbouw en wensen qua zithouding, en schaf een bureaustoel aan van goede kwaliteit die hierbij past. Hoewel het belangrijk is om niet te veel willen bezuinigen bij de aanschaf van goed kantoormeubilair, kun je wel kiezen voor  tweedehands items. Deze zijn vaak ook nog prima, en iets betaalbaarder

Om goed te kunnen werken, is het verder belangrijk je thuiskantoor netjes opgeruimd te kunnen houden. Zorg daarom voor voldoende opbergruimte, zoals bijvoorbeeld kasten met hangmappen, en lades in een bureau.

Een rustige inrichting maakt je thuiskantoor af

De finishing touch van je thuiskantoor is natuurlijk de inrichting. Als het om een aparte ruimte gaat, hoeft deze niet per se dezelfde uitstraling te hebben als de rest van je woning. Denk er alleen wel aan dat het een werkomgeving is. Schreeuwerige kleuren leiden af, net zoals foto’s van je gezin of kinderen. Te veel decoratie kan ook afleiden, maar een mooi schilderij, wat planten en andere natuurlijke materialen creëren tot slot juist een rustige sfeer.