Home » Ondernemersnieuws » algemeen » 3 Tips om je productieproces te versnellen

3 Tips om je productieproces te versnellen

Geplaatst in: algemeen
Afbeelding van Arek Socha via Pixabay

 

Produceert jouw onderneming producten voor klanten? En is er voldoende vraag om te groeien, maar lukt dit niet vanwege het huidige productieproces? Bij een startende onderneming is het productieproces vaak vrij simpel opgezet. Het aantal producten is beperkt, en er wordt vaak gewerkt met relatief eenvoudige machines. Zodra de onderneming groeit wordt het gecompliceerder. Er moeten bijvoorbeeld meer producten gemaakt worden, of het aantal productlijnen is uitgebreid. In plaats van kleine aanpassingen te doen, is het aan te raden het complete productieproces onder de loep te nemen. Hoe kan er meer en sneller geproduceerd worden? En welke veranderingen kunnen worden doorgevoerd zodat in de toekomt ook gemakkelijk op veranderingen kan worden ingespeeld?

Maak gebruik van specialistische machines

De gebruikte machines bepalen vaak sterk de productiesnelheid. Een startende onderneming zal nog niet gelijk gebruikmaken van de volledige capaciteit van machines. Maar naarmate de productie opgevoerd wordt, zal op een gegeven moment deze wel bereikt worden. Bij vervanging van een machine is het verstandig niet alleen te kijken naar een model dat een grotere productie aankan. Ook met het oog op gevraagde flexibiliteit in de toekomst kan het beter zijn te kijken naar specialistische machinebouw. Zo kun je een machine laten bouwen die meerdere handelingen tijdens het productieproces samenvoegt en uitvoert. Dit scheelt niet alleen geld doordat er niet meerdere machines nodig zijn, maar ook nog eens tijd en ruimte. Specialist op het gebied van op maat gemaakte machines is Mevi.

Verander de werkprocessen van mensen

Hoezeer een productieproces ook geautomatiseerd zal zijn, er komen ook altijd nog mensen aan te pas. En waar een machine redelijk eenvoudig anders ingesteld of vervangen kan worden, is dat anders voor de werkwijze van mensen. Ook als er allang nieuwe producten of machines geïntroduceerd zijn, wordt er vaak nog gewerkt ‘zoals vroeger’. Dit zorgt voor verouderde productieprocessen. Kijk daarom tot in detail welke handelingen mensen uitvoeren en op welke manier. Bespreek vervolgens met mensen hoe dit veranderd kan worden om het productieproces te versnellen, en zorg dat mensen de nieuwe werkwijze gaan en blijven hanteren.

Focus je op de core business

Het kan aantrekkelijk lijken het gehele productieproces zelf in handen te hebben. Je hebt dan zelf als ondernemer altijd de regie. Op een gegeven moment kan dit echter wel de groei beperken. Handelingen die niet het sterkte punt zijn van machines en mensen vragen altijd extra tijd en energie. Bekijk daarom eens goed wat nu precies de core business van je onderneming is. Leg de focus hierop, en besteed andere zaken zoals het fabriceren van een halffabricaat elders uit.