Home » Ondernemersnieuws » algemeen » 3 tips om je parkeerplaats zo efficiënt mogelijk in te richten

3 tips om je parkeerplaats zo efficiënt mogelijk in te richten

Geplaatst in: algemeen, mobiliteit

Betrek je een nieuw bedrijfspand, misschien zelfs wel een die je zelf hebt laten bouwen? Dan wil je natuurlijk ook dat je voldoende parkeergelegenheid hebt voor medewerkers en gasten (en vooral ook jezelf). Maar ruimte is beperkt en duur. Hoe kun je dan zo goed mogelijk gebruik maken van de ruimte die je hebt zodat het doel dat je ermee wilt bereiken behaald kan worden? Wij geven 3 tips om je parkeerplaats zo efficiënt mogelijk in te richten.

Parkeerplekken duidelijk afbakenen

Om ervoor te zorgen dat mensen netjes parkeren, moet je ze daar een beetje toe dwingen. Dat doe je door afzonderlijke parkeerplekken duidelijk af te bakenen. Dat kan met witte klinkers, lijnen of een kleine verhoging tussen de parkeervakken. Zo voorkom je dat parkeerders zelf bepalen hoe ver ze van de auto ernaast af parkeren. Daar gaat immers vaak onnodig veel parkeerruimte aan verloren, en als er geen markeringen zijn kun je er helaas weinig van zeggen behalve dat het niet echt behoorlijk is.

Parkeerplaats of parkeerplekken beveiligen

Als je wilt dat alleen mensen die op jouw terrein horen er kunnen parkeren, moet je je parkeerplaats afzetten. Dat kan met behulp van een slagboom, hoewel dat ook betekent dat er iemand paraat moet staan om mensen binnen te laten die te gast zijn en problemen op te lossen. Een alternatief is een hek dat automatisch kan openen, maar ook dan zal er iemand moeten zijn die gasten binnenlaat en problemen oplost. Wil je maar een deel van je parkeerplaatsen reserveren voor werknemers, dan kun je op al die parkeerplaatsen een parkeerbeugel laten plaatsen. Zo kan alleen degene die daar de sleutel van heeft of de automatische variant kan bedienen op die plek parkeren. Je laat dan zo ook parkeerplaatsen ‘vrij’ voor bezoekers en andere medewerkers, maar je loopt ook het risico dat er mensen op je terrein parkeren die helemaal niet bij jouw bedrijf hoeven te zijn.

Goede balans tussen auto, fiets en andere vormen van mobiliteit

Bij een parkeerplaats denken we natuurlijk altijd in eerste instantie aan auto’s, maar er worden natuurlijk wel meer voertuigen ingezet om naar het werk te gaan. Een deel van de werknemers komt wellicht op de fiets of een combinatie van trein en fiets, en een klein deel wil misschien wel met de motor naar het werk. Ook daar moet je ruimte voor inrichten. Het is zonde om een motor op een volledige autoparkeerplaats te laten parkeren, dus wellicht kun je een paar parkeerplaatsen splitsen voor motoren. In een noodgeval kan daar alsnog een auto parkeren als er geen motoren staan. Voor de fietsers moet natuurlijk voldoende parkeergelegenheid gecreëerd worden, zeker ook omdat het als werkgever geen kwaad kan om je personeel te motiveren om vaker de fiets te pakken. Uiteindelijk ben je natuurlijk ook niet verplicht om voor iedere medewerker een autoparkeerplaats beschikbaar te hebben.

Verder is het ook gewoon een kwestie van het optimaal benutten van de ruimte. Dat wil zeggen dat je geen groen neerzet op een plek waar ook een auto kan staan. Dit kun je bewaren voor een hoekje waar geen auto meer in past. Tenzij je juist veel waarde hecht aan groen; dan moet je de overweging maken hoeveel parkeerplaatsen je daarvoor opgeeft.