Home » Ondernemersnieuws » administratie » 3 redenen om je financiële administratie niet in eigen beheer te houden

3 redenen om je financiële administratie niet in eigen beheer te houden

Geplaatst in: administratie

Als Nederlander ben je zuinig opgevoed. Wanneer je een bedrijf start, ben je er dan ook snel toe geneigd om maar zo veel mogelijk zelf te doen om kosten te besparen. Tot op zekere hoogte is daar ook helemaal niets mis mee. Toch zijn er verschillende redenen te bedenken waarom het verstandig is om je financiële administratie níet in eigen beheer te houden. We bespreken er drie.

Administratief medewerker valt vaak duurder uit

Wanneer je op het punt komt dat je ondersteuning nodig hebt voor je financiële administratie, overweeg je wellicht om het toch binnenshuis te houden door er een medewerker voor aan te nemen. Dit is risicovol en pakt vaak duurder uit dan het uitbesteden van je financiële administratie aan een accountant. Dit komt bijvoorbeeld omdat je misschien niet altijd genoeg werk hebt om deze medewerker bezig te houden, terwijl je wel voor de werktijd moet betalen. Ook kan deze medewerker ziek worden en verzuimen, waardoor er geen werk gedaan wordt maar je wel moet doorbetalen. Een accountant factureert alleen de uren die hij voor je bedrijf gemaakt heeft. Ziekteverzuim is dan ook niet jouw probleem.

Efficiënter werken door de beste software

Boven op het feit dat een externe accountant alleen de uren factureert die hij maakt, kan hij ook efficiënter werken. Omdat hij meerdere klanten heeft, haalt hij immers de investering in specialistische accountant producten er makkelijk uit. Naar alle waarschijnlijkheid beschikt de accountant over software die zijn werk zo makkelijk en overzichtelijk mogelijk maakt, waardoor hij zijn taken makkelijker kan uitvoeren dan een administratief medewerker die het moet doen met omslachtige software.

Fouten voorkomen en profiteren van kennis en routine

Een accountant die inzicht heeft in al je financiële zaken, kan je ook uitstekend van dienst bij het opstellen van een jaarrekening en het afhandelen van belastingaangiftes. Ook kan hij de gevolgen van veranderingen in CAO’s makkelijker inschatten en doorvoeren in je salarisadministratie. Omdat de accountant geroutineerd is in financiële zaken en goed op de hoogte is van alles, kunnen fouten voorkomen worden en je belastingaangiftes zo gunstig mogelijk ingevuld worden. Zo kan een investering in de diensten van een accountant ook nog eens financieel gunstig uitpakken.

Dit zijn al genoeg redenen om tóch te overwegen om je financiële zaken niet in eigen beheer te houden. Denk niet alleen aan de kosten maar ook aan de baten van het uitbesteden van je financiële administratie!