Home » Ondernemersnieuws » horeca » 3 overwegingen bij het aanschaffen van een professionele horecaoven

3 overwegingen bij het aanschaffen van een professionele horecaoven

Geplaatst in: horeca

Het is dapper om op dit moment te overwegen een horecazaak te starten, want het zijn onzekere tijden. Toch is er vanuit de overheid uitzicht geboden op heropening en is de wetenschap dat rond de zomer de meeste mensen wel gevaccineerd zijn tegen het coronavirus hoopgevend voor horecaondernemers. Maar het verzamelen van inventaris voor je nieuwe horecazaak is ook niet iets wat je even snel doet. Welke oven kun je bijvoorbeeld het beste kopen? We bespreken drie overwegingen bij het aanschaffen van een professionele horeca oven.

Hoeveel ruimte is er?

Je kunt de meest fantastische keukenapparatuur verzamelen, maar als je het niet kwijt kunt heb je er niet veel in. Daarom moet je de ruimte die je beschikbaar hebt goed in kaart brengen en alle inventaris die je nodig hebt als een soort puzzel proberen in te passen voordat je iets aanschaft. Dit kan leiden tot het inzicht dat je zaken moet gaan proberen te combineren om ruimte te besparen. Dat kan bijvoorbeeld door een fornuis met oven te nemen in plaats van een losse oven. Dat betekent wel dat je altijd moet bukken om bij de oven te komen, maar je gebruikt de ruimte dan wel optimaal. Het fornuis zelf kan overigens uitgerust zijn met een inductiekookplaat, een gladde stalen kookplaat of een ingebouwde grill.

Convectieoven, combinatieoven of pizzaoven?

Uiteraard is het ook belangrijk om de juiste soort oven te kiezen voor jouw horecazaak. Een heteluchtoven, met een chiquer woord ‘convectieoven’, gebruikt een ventilator om warmte gelijkmatig te verdelen over de hele oven. Het voordeel hiervan, is dat het de bereidingstijd verkort met zo’n 25 procent. Ook krimpt vlees er minder in dan bij andere soorten ovens, waardoor je dus meer product overhoudt om te verkopen. De betere luchtverdeling zorgt er ook voor dat vet beter smelt en voedsel beter bruint dan in statische ovens. Combi-ovens kunnen stoom, hete lucht of een combinatie daarvan gebruiken. Zo kunnen ze het werk doen van meerdere apparaten in één. Wel moeten ze op de waterleiding aangesloten worden omdat ze stoom moeten kunnen genereren en is er een adequaat luchtafvoersysteem nodig. Daarvoor krijg je wel een oven terug de kan stomen, frituren, braden, bakken, stoven, smoren en meer. Wil je ook pizza’s gaan verkopen, dan heb je natuurlijk een pizzaoven nodig met meerdere verdiepingen. Hiermee kun je uitstekend gelijkmatig garen bij hoog volume. Je kunt er ook bijna alles wat je in een standaard oven bereidt in bereiden.

Hoe komt de oven aan zijn vermogen?

Kijk ook goed naar hoe de oven aan zijn vermogen moet komen. Er zijn ovens die op elektriciteit werken, maar dit kan een standaard 13A stekker zijn of een krachtige eenfase of driefase aansluiting. Zo’n aansluiting moet je dan wel hebben of kunnen aanleggen. Verder zijn er ook ovens die op gas werken, maar dit kan aardgas óf LPG zijn. Daarnaast zijn er ook nog ovens die op houtskool of hout werken. Kies de meest praktische optie voor jou.

Een professionele horeca oven kies je dus niet zomaar even uit. De bovenstaande overwegingen zijn cruciaal bij je aankoop om tot de juiste oven voor jouw horecazaak te komen. Maar daar krijg je dan ook een onmisbaar stuk keukenapparatuur voor terug!