Home » Ondernemersnieuws » algemeen » 3 manieren van urenregistratie

3 manieren van urenregistratie

Geplaatst in: administratie, algemeen

Het is voor elke ondernemer erg belangrijk: de urenregistratie. Met een goede tijdregistratie creëer je namelijk een inzicht in jouw bedrijfsvoering. Je kunt eenvoudig de gewerkte uren bijhouden in Excel, met urenregistratie software of met een urenregistratie app. Wat de voor- en nadelen van de verschillende manieren zijn, lees je in dit artikel.

Wat is het belang van urenregistratie?

De meest belangrijke reden om je uren bij te houden, is het urencriterium. Als jij kunt aantonen bij de Belastingdienst dat je meer dan 1225 uur in het jaar aan jouw onderneming besteedt, voldoe je aan het urencriterium van 1225 uur. Dit betekent dat je voor verschillende aftrekposten in aanraking komt. De eerste aftrekpost is de zelfstandigenaftrek, de hoogte van deze post bedraagt in 2018 een bedrag van 7280 euro. Daarnaast kan je eenmalig gebruik maken van de startersaftrek. Deze aftrekpost heeft een hoogte van 2123 euro. Door goed je uren bij te houden, kan je dus 9203 euro van de gemaakte winst aftrekken. Daardoor bespaar je een hoop belasting.

Je uren verantwoorden

Een andere reden om goed je urenregistratie bij te houden, is het verantwoorden van je uren ten opzichte van je opdrachtgevers. Door je uren goed te registreren, kun je duidelijk aantonen hoeveel uur je aan een bepaalde opdracht hebt gewerkt. Dit voorkomt discussie na afloop. Daarnaast krijg je met urenregistratie software zelf een goed inzicht in de gewerkte uren. Daardoor zie je welke taken veel of weinig tijd in beslag nemen. Met dat in het achterhoofd kun jij in het vervolg een stuk efficiënter plannen.

Gewerkte uren bijhouden in Excel

Als beginnende ondernemer kun je prima je uren registreren in Excel. De meeste desktop beschikken over Excel en anders kun je gratis gebruikmaken van Google Spreadsheets. Op het internet zijn veel gratis urenregistratie templates te vinden, waardoor je snel van start kunt met je tijdregistratie. Het nadeel van urenregistratie in Excel is dat het na verloop van tijd onoverzichtelijk kan worden. Als jij een complexere urenstaat krijgt, kan het zijn dat het bijhouden van je uren in Excel te tijdrovend en chaotisch wordt. In dat geval is het beter om je te verdiepen in tijdregistratie software.

Uren registreren met urenregistratie software

Tijdschrijven met software is een goede optie wanneer je werkt met meerdere opdrachtgevers en je Excel ontgroeid bent. De kans dat jij uren vergeet te registreren in de software is erg klein, omdat de software erg nauwkeurig uren bijhoudt. Het grote voordeel van tijdregistratie software is dat het erg makkelijk en laagdrempelig is. Dankzij ingebouwde timers kun je tot op de seconde nauwkeurig je uren bijhouden.

De nadelen van urenregistratie software

In tegenstelling tot tijdschrijven in Excel, is urenregistratie software niet gratis. Omdat je gebruik maakt van een online dienst zal je daarvoor moeten betalen. Je hebt al urenregistratie software vanaf een paar euro per maand. Daarnaast moet je altijd beschikken over een werkende internetverbinding. Het voordeel van online software is dat er altijd een back-up van je urenstaat wordt gemaakt in de cloud. De kosten van urenregistratie software betalen zichzelf terug, doordat de urenregistratie zo eenvoudig en snel gaat dat jij tijd overhoudt voor je onderneming.

Tijdschrijven met een urenregistratie app

Naast urenregistratie software en Excel, kun je ook gebruik maken van een uren app. Met zo’n app kun je gemakkelijk je uren bijhouden op je smartphone. Een app is vooral erg geschikt wanneer je vaak onderweg bent voor afspraken of opdrachten. Dankzij de timer, die op de meeste apps beschikbaar is, kun je tot op de seconde nauwkeurig je uren bijhouden. Het werkt heel erg simpel. Zodra je begint met een bepaalde klus, start je de timer en wanneer je klaar bent stop je hem weer. Vervolgens verwerkt de uren app de informatie, zodat jouw urenregistratie altijd op orde is.

Om gebruik te maken van een urenregistratie app, dien je te beschikken over een smartphone met werkende internetverbinding. Net als urenregistratie software, werkt de app online. Daardoor staat al jouw data ook met een app veilig opgeslagen in de cloud.

Welke manier van urenregistratie is het meest geschikt voor jou?

Urenregistratie komt in verschillende soorten en maten. Als jij nog niet aan zoveel verschillende opdrachten tegelijk werkt, kun je gratis je uren registeren in Excel of Google Spreadsheets. Mocht jij al een wat complexere tijdregistratie hebben, of verwacht je dat je onderneming snel groeit, dan kun je beter kiezen voor urenregistratie software. Als je vaak onderweg bent is het gemakkelijk om je uren bij te houden op je smartphone door een uren app te gebruiken. Kortom, voor elke ondernemer is er een geschikte manier van urenregistratie te vinden. Na het lezen van dit blog kun je overwegen welke manier het beste bij jou past.