Home » Ondernemingsplan » 3. de onderneming

3. de onderneming

Geplaatst in: Ondernemingsplan

Voor je met ondernemen kunt starten moet je eerst een paar feitelijke zaken bedenken en regelen. Denk aan de keuze voor de rechtsvorm, het informeren naar vestigingseisen en de inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daar gaat dit hoofdstuk over.


Welke rechtsvorm kies je?

Het kiezen van de rechtsvorm voor je onderneming is niet moeilijk. Toch krijgen we nog met enige regelmaat vragen over dit onderwerp. Meestal gaat het dan om de keuze eenmanszaak of BV. Hier lees je wat het globale verschil is tussen de meest gekozen varianten: de eenmanszaak en de BV.

Eenmanszaak of BV

In de meeste gevallen is een eenmanszaak de beste rechtsvorm. Of als je met meer mensen bent: een vof. Een BV begin je alleen als je bij de start al met veel kapitaal te maken hebt, bijvoorbeeld omdat je in de industriële sector start, of als je een bestaand bedrijf overneemt. Voor het overige is een BV alleen interessant als je meer dan ongeveer 70.000 euro netto per jaar gaat verdienen. Let wel: we hebben het hier over winst, niet over omzet! Met een eenmanszaak kun je bovendien profiteren van een paar belastingvoordelen. “Nog niet zeker? Lees ook wat de Kamer van Koophandel over de eenmanszaak schrijft en wat ze over de BV melden. Je kunt ook op het ondernemersforum van HigherLevel verder lezen, want er worden regelmatig vragen over dit onderwerp gesteld.

Je vestigingsplaats

Hier vermeld je waar je met je bedrijf gaat zitten. Wordt het een industrieterrein of de binnenstad? Oost-Groningen of de Randstad? Die beslissing is met name belangrijk in relatie tot stap 4 en 5 (de markt en je product) maar is hier belangrijk in verband met vestigingsvoorwaarden en vergunningen. Met name als je te maken hebt met lozingen op het riool, geluidsoverlast of afvoer van gevaarlijke stoffen is dat belangrijk. Begin je een IT-bedrijfje op de zolderkamer, dan kun je het hier kort houden. Lees hier meer over de locatie van je bedrijf.

Vergunningen en diploma’s

Bij je branchevereniging kun je te weten komen of je aan bijzondere voorwaarden moet voldoen. Zo kun je bijvoorbeeld niet zomaar een boekwinkel beginnen, daar heb je een diploma voor nodig. Nog belangrijker wordt een goede scholing als je met levensmiddelen gaat werken, of met gevaarlijke stoffen. Vroegtijdig informeren kan je veel ellende besparen.

Handelsnaamonderzoek

Bedenk goed dat je niet zomaar een handelsnaam voor je bedrijf kunt gebruiken. Als zo’ n naam al door een ander wordt gebruikt, kun je daar grote problemen mee krijgen. Nu zal dat zo’ n vaart niet lopen als je lokaal werkt, maar als Nederland je werkterrein is, kun je zomaar geconfronteerd worden met een concurrent die je verplicht om een andere naam te gaan gebruiken. Een handelsnaamonderzoek kun je zelf doen via internet, maar je kunt er ook een professioneel bureau voor inschakelen. De KvK biedt die service ook (tegen betaling) maar ze durven geen uitsluitsel te geven over merknamen… De Kvk zegt: “Tenslotte mag een handelsnaam ook niet in strijd zijn met bestaande merken, volgens artikel 5a van de Handelsnaamwet. De Kamer van Koophandel kan dit helaas niet voor u onderzoeken. Voor dergelijk onderzoek kunt u zich wenden tot het Benelux Merkenbureau in Den Haag. (telefoon: 070-3491111).” Online kun je het Merkenbureau overigens hier vinden.

Je naam op internet

Vandaag de dag is het ook belangrijk dat je op internet te vinden bent. Ook als je online niks verkoopt: steeds meer mensen zoeken je bedrijfsnaam eerst op internet. En vergis je niet: zelfs als je een groentenwinkel hebt doen ze dat! Zorg dus altijd voor een goede, passende aanwezigheid op het web. En die begint met een naam… Lastig, want vaak lijkt het alsof alle namen al in gebruik zijn. Laat je daar niet door weerhouden. Een goede naam is een goede naam, per slot van rekening. Wil je een kapsalon beginnen met de naam Kapsalon Linda, schiet dan niet in de stress als die naam al blijkt te bestaan. Kijk eens naar varianten: lindakapsalon.nl of kapsalonlindadeventer.nl kan ook. Maar het is wel verstandig om zodra je een of meer namen hebt gevonden, ze vast te leggen. Kost maar een euro of 12 per jaar, dus ook een paar alternatieven kosten je de kop niet.

Inschrijving Kamer van Koophandel

Tot slot vermeld je in dit hoofdstuk je inschrijvingsdatum plus -nummer bij de Kamer van Koophandel. Een inschrijvingsformulier kun je bij de KvK ophalen, het invullen doe je thuis. Je kunt ook formulieren downloaden. Het inleveren gaat niet via internet, daarvoor moet je de deur uit. Bij inlevering moet je 50 euro inschrijvingskosten betalen. De jaarlijkse bijdrage -een doorn in het oog van veel ondernemers- is in 2013 afgeschaft.

Belastingdienst
Met de inschrijving bij de KvK is meteen de aanmelding bij de Belastingdienst geregeld (ja, ja, dat gaat volautomatisch…). Voor je daadwerkelijk start is het goed om eens op de site van de Belastingdienst rond te neuzen om te zien waar je allemaal mee te maken kunt krijgen (dat is erg verschillend per bedrijfstype). Er is ook een Handboek Ondernemen (pdf) beschikbaar. Doorlezen is eigenlijk wel een must.


Als het goed is heb je nu in je ondernemingsplan staan:
  • Samenvatting (later in te vullen)
  • persoonlijke gegevens
  • persoonlijke sterktes en zwaktes
  • het idee
  • het ondernemingsdoel
  • de rechtsvorm
  • de vestigingsplaats
  • benodigde vergunningen en diploma’ s
  • het inschrijvingsnummer van het handelsregister