Home » Ondernemersnieuws » mobiliteit » 10 tips voor de zakelijke rijder

10 tips voor de zakelijke rijder

Geplaatst in: mobiliteit

Als zakelijke rijder is het altijd handig om op een zo slim mogelijke manier gebruik te maken van de auto. Het kan namelijk op jaarbasis veel geld schelen. Daarom zijn er hier 10 tips voor de zakelijke rijder verzameld die van pas komen.

 1. Kies voor een youngtimer
  Een youngtimer is een auto van minimaal 15 jaar oud. Hierover hoeft uitsluitend over de dagwaarde bijtelling betaald te worden. Bij een auto van minder dan 15 jaar oud vindt de berekening over de nieuwwaarde plaats.
 2. Auto lease? Kies voor financial lease!
  Een auto leasen als zelfstandig ondernemer of als startende ondernemer is op basis van financial lease aantrekkelijk. De auto komt op de bedrijfsbalans. Dat geeft recht om de btw te verrekenen, de rente af te trekken en om de auto op te voeren met investeringsaftrek.
 3. Voorkom bijtelling
  Als zakelijke rijder is het aan te raden om bijtelling te voorkomen. Dat is mogelijk door met de auto minder dan 500 km per jaar privé te rijden. Hiervoor is het nodig om de ritten te registreren, zodat de zakelijke en privékilometers gescheiden worden. Let op: halverwege het kalenderjaar is het mogelijk om te stoppen met bijtelling. Hierbij moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
 4. Maak gebruik van automatische ritregistratie
  Het kost nogal wat tijd om de ritregistratie steeds met de hand bij te houden. Die tijd kan beter aan de zaak worden besteed. Om de ritregistratie bij te houden, is het praktisch en handig om van een automatisch systeem gebruik te maken. De software registreert de gegevens.
 5. Rijd in een bestelwagen met grijs kenteken
  Het rijden in een bestelwagen met grijs kenteken levert een belastingvoordeel op. Bijvoorbeeld ten aanzien van de wegenbelasting die veel lager is. Overigens is het nummerbord niet grijs, maar gewoon geel. Er moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan, zoals een vlakke laadvloer. In de laadruimte mogen zich geen zitplaatsen bevinden.
 6. Zakelijk rijden in een pick-up
  Een ondernemer die laadruimte nodig heeft, kan ook de keuze maken voor het zakelijk rijden in een pick-up. Dat heeft toch een meer exclusieve uitstraling en heeft als voordeel dat er vaak ook nog meerdere zitplaatsen beschikbaar zijn. De pick-up kan eveneens over een grijs kenteken beschikken, zodat er fiscale voordelen zijn.
 7. Vergelijk de autoverzekeringen
  Zakelijke rijders kunnen eenvoudig besparen door autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Naast de vergelijking van de premie is het aan te raden om naar de overige voorwaarden te kijken.
 8. Bedrijfswagen met grijs kenteken goedkoper in aanschaf
  Bij de keuze voor de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen geldt dat een uitvoering met een grijs kenteken voordeliger is. Er hoeft bij het kopen van een bedrijfsauto voor de onderneming geen BPM betaalt te worden.
 9. Voordelige occasion kopen
  Niet elke ondernemer heeft kapitaal of financiële middelen beschikbaar om een nieuwe auto te kopen. In dat geval is het dus verstandig om op zoek te gaan naar een voordelige occasion.
 10. Zuinig rijden
  Ondernemers die veel kilometers maken in de auto kunnen besparen door zo zuinig mogelijk te rijden. Dat levert een brandstofbesparing op tot wel 10%.