» » 10 tips om zonder geld een bedrijf te starten

10 tips om zonder geld een bedrijf te starten

Geplaatst in: Tips voor ondernemers | 1

Een eigen bedrijf opzetten is voor velen een droom. Maar relatief weinigen maken daadwerkelijk de stap naar ondernemerschap. Er zijn altijd wel redenen om het niet te doen: onzekerheid, geen helder plan, de kinderen zijn nog klein, we hebben net een huis gekocht, noem maar op. ‘Ik heb geen eigen geld’ is ook een veelgehoorde, maar dat is toch echt geen excuus. Ook zonder geld kun je een bedrijf starten. Hier lees je in 10 punten wat je wel nodig hebt. Of moet laten…

 

 1. Doe geen impulsieve dingen als een lening nemen of, nog erger, je baan opzeggen. Als je tijd tekort komt, kijk dan nog eens naar je bezigheden thuis, maar ga niet bij voorbaat minder werken. De stap terug is namelijk heel moeilijk. Spaar, leen niet. Lenen kan altijd nog, maar is altijd duur. Spaar wat je kan om straks je producten te kunnen kopen of je promotie te betalen.
 2. Bereid je mentaal goed voor. Praat erover met anderen om je doel helder te krijgen. Zorg dat je weet wat je wilt, want ondernemerschap betekent ook: tegenslagen overwinnen. Vallen en weer opstaan. Daar heb je geen geld voor nodig, maar motivatie en veerkracht. Lees ter inspiratie een of meer boeken van en over ondernemers.
 3. Onderzoek waaraan je begint. Roep niet zomaar iets vaags als ‘ik wil een webshop beginnen’, want dat soort shops zijn er al veel te veel. Maak je plan dus concreet. Zoek -vooral via internet natuurlijk- naar mogelijke concurrenten. Kijk wat zij niet goed doen, en jij wel. Zonder enig idee lukt het natuurlijk niet, ondernemen is geen ontsnappingsroute voor het werkslaaf zijn.
 4. Maak een ondernemingsplan. Laat er door vrienden en familie kritisch naar kijken en neem hun opmerkingen ter harte. Een ondernemer is doorgaans eigenwijs en vaak is dat de weg naar succes. Maar nu nog niet, je bent nog geen ondernemer. Bedenk wat je tekort komt als ondernemer in jouw branche en ga aan de studie. Een cursus is een prima manier om je beter in te leven in het leven dat je straks zult hebben.
 5. Bouw een netwerk op. Zoek mensen die jou straks kunnen helpen. Dat zijn ondernemers (groot of klein) die het begintraject al achter de rug hebben. Verkoop ze niks, ga niet bedelen, maar bouw een goede band met ze op. Vergeet in het netwerk je familie en vrienden niet. Zij zijn misschien geen ondernemer maar kunnen je later wellicht helpen. Bovendien kennen zij weer andere mensen die jij niet kent en zijn zij straks je ambassadeur. Een netwerk is overigens niet hetzelfde als mensen ‘connecten’ op LinkedIn. Een netwerk is een levend organisme en moet dus regelmatig water en extra voedingsstoffen hebben. Die investering kost geen geld, maar wel tijd en oprechte interesse in andere mensen.
 6. Ga niet op zoek naar een leuk kantoor en een representatieve auto. Werken doe je vanuit huis en reizen kan ook met een oud brik of met het openbaar vervoer. Dat kantoor komt later wel, die Audi ook. Trouwens: als mensen weten dat je net een onderneming bent gestart en je komt met een luxe BMW aanzetten, worden er wat wenkbrauwen gefronst. Zo representatief is een dure auto voor een startende ondernemer dus niet. Je moet de jas aantrekken die past, geen maat groter. Kijk ook wat je kunt lenen of ruilen. Dat is vaak handiger en goedkoper dan kopen. Een nieuwe bureaustoel? Een kleurenprinter? Een stoel kun je soms wel voor niks krijgen en printen kun je (tegen geringe vergoeding) ook bij een collega-ondernemer. je had punt 5 toch wel gelezen, over dat netwerk?
 7. Blijf zo lang mogelijk alleen werken. Als het je ambitie is om te groeien, dus personeel aan te nemen, stel dit laatste dan zo lang mogelijk uit. Vaak kun je prima uitbesteden, of samen met anderen klussen doen. In de beginperiode zijn medewerkers handenbinders. Je bent in één klap minder flexibel en hebt er een zorg bij. Natuurlijk, iemand tijdelijk inhuren of werk uitbesteden is per saldo vaak duurder, maar het voordeel is dat je er zonder moeilijkheden ook zo weer mee kunt stoppen. En als je iemand freelance voor je laat werken verdien je er toch ook aan? Zorg er wel voor dat je zakelijke partners beter zijn dan jij, dat ze iets waardevols toevoegen.
 8. Als je weinig geld hebt en toch wilt groeien, zul je harder moeten werken. Harder dan je concurrenten bijvoorbeeld. En sparen, dus minder geld voor je privé-leven overhouden. Nee, dat is niet leuk. maar je was toch optimaal gemotiveerd? En wars van uiterlijk vertoon? Nou dan.
 9. Ga naar de bank nu je wat geld op je rekening hebt staan. Informeer naar de mogelijkheden van een krediet. Waarom? Het kan soms handig zijn om kredietruimte te hebben. Maar het is nooit handig om naar de bank te gaan als je in nood zit en eigenlijk geen kant op kan. Als je dan al wat krijgt betaal je namelijk de hoofdprijs. Met andere woorden: koop een paraplu als het droog is, niet als je al doorweekt bent.
 10. Stel je ondernemingsplan bij. Check je eigen motivatie. Praat met je huisgenoten. Neem de beginperiode door met vrienden. Is dat wat je wilde? Goed, wijzig dan je ondernemingsplan zodanig dat het weer een motivatiestuk wordt voor het komende jaar.

Update: omdat er veel behoefte blijkt te zijn aan tips om zonder geld een eigen bedrijf te starten, hebben we op dit verhaal een vervolg geschreven. Lees hier: een eigen bedrijf starten zonder geld?

Deel dit artikel:

Een Reactie

 1. Adje
  | Beantwoorden

  Dat waren dus geen 10 tips om zonder vermogen en onderneming te starten.

Laat een reactie achter