Home » Ondernemingsplan » 10. de samenvatting

10. de samenvatting

Geplaatst in: Ondernemingsplan

Als je alle onderdelen ondertussen hebt opgeschreven, heb je nu een compleet ondernemingsplan. Nog even mooi opmaken, een plastic kaftje eromheen en laten binden met een metalen of plastic ringband (ja, ja, natuurlijk, als pdf toesturen kan ook. Maar zorg dat je bij een afspraak behalve een digitaal bestand ook altijd een papieren versie bij je hebt die er verzorgd uitziet!)

Maar wacht!

Laat het plan eerst nog door anderen lezen. Dat hoeven niet altijd ‘deskundigen’ te zijn, maar wel kritische lezers. Je zult altijd zien dat er nog fouten inzitten, of onduidelijkheden. Een ondernemingsplan maken kost tijd, het is niet anders. Maar als-ie dan eindelijk perfect is, heb je daar ook de eerste jaren veel plezier van. Het kan bijvoorbeeld het verschil maken tussen een krediet krijgen… of niet.


De samenvatting zit voorin

Het is prettig voor mensen die je plan (moeten) lezen als je vooraan een samenvatting hebt ingevoegd. je schrijft ‘m dus als laatste, maar presenteert ‘m als eerste. Zo’ n samenvatting beschrijft het idee en de rest van je plan, maar dan in zeer korte, heldere bewoordingen. De beste samenvattingen zijn niet meer dan 1 A4-tje. Bij hoge uitzondering 2, maar nooit 3. Zorg behalve voor een samenvatting ook voor een heldere hoofdstuk-indeling.

Succes!