Home » Ondernemersnieuws » ICT » 1 op de 10 Nederlanders is wel eens gehackt

1 op de 10 Nederlanders is wel eens gehackt

Geplaatst in: ICT

De helft van de Nederlanders gebruikt nog steeds makkelijk te kraken wachtwoorden ter bescherming van hun privacy en apparatuur zoals laptops en tablets. Hoewel 1 op de 10 Nederlanders wel eens is gehackt, blijven voor de hand liggende wachtwoorden als de eigen naam, naam van de kinderen of huisdier of een bijzondere datum zoals een huwelijk of geboorte onverminderd populair. Er zijn zelfs nog mensen die zich veilig voelen met simpele wachtwoorden als  wachtwoord, welkom of 123.  In geval van een hackaanval is de grootste angst dat hackers toegang krijgen tot bankgegevens en saldo. Dit blijkt uit onderzoek van MeMo2 in opdracht van Digibewust onder 760 Nederlanders ter gelegenheid van de campagne ‘Je Wachtwoord: maak het niet te makkelijk’.

Marjolijn Bonthuis, van Digibewust: “Bijna maandelijks worden we opgeschrikt door hacks bij bedrijven en organisaties. Denk aan de digitale inbraken bij LinkedIn en Babydump. Toch is dit voor veel mensen nog niet alarmerend genoeg. Mensen die wachtwoorden als Welkom of hun eigen naam gebruiken, zetten hun deur wagenwijd open voor hackers. Het besef dat zo’n wachtwoord binnen 10 seconden te kraken is, moet echt  doordingen. We hebben ook een gratis online tool gemaakt waarmee je direct kunt zien in hoeveel tijd je wachtwoord kan worden gekraakt.”

Bankgegevens en stelen online identiteit
Nog steeds gebruiken veel mensen één wachtwoord voor meerdere sites (66%) en bijna een derde wisselt zijn of haar wachtwoord nooit. Met virusscanners of beveiligingssoftware voelt twee derde van de Nederlanders zich voldoende beveiligd tegen hacks. Grootste angst bij een hackaanval is dat criminelen en andere kwaadwillenden inzage krijgen in bankgegevens en het banksaldo. Ook is men bang dat hackers via het gekraakte wachtwoord online goederen bestellen of hun identiteit stelen. Wachtwoorden testen op sterkte gebeurt niet of nauwelijks.

Je wachtwoord: maak het niet te makkelijk
Zoals vorige week al bekend werd gemaakt bij de start van de campagne Alert Online, voldoen wachtwoorden nauwelijks aan de aanbevolen veiligheidsaspecten. Zo bleek dat 63% van de wachtwoorden uit 10 of minder karakters bestaat en slechts 48% een speciaal teken (zoals @*+!#) bevat. Om mensen duidelijk te maken sterke wachtwoorden te gebruiken is deze week de campagne ‘Je Wachtwoord: maak het niet te makkelijk’ gestart’. Deze campagne bestaat uit abri’s in het straatbeeld, radiospots en online banners. Op www.digibewust.nl krijgen bezoekers daarnaast concrete tips voor een veilig wachtwoord en is een online tool te vinden waarmee je in twee stappen eenvoudig kunt kijken sterk je wachtwoord is en of deze makkelijk te kraken is.

Belangrijkste tips voor een veilig wachtwoord
Een sterk wachtwoord is niet zomaar te raden en is moeilijk te kraken door een computerprogramma waar hackers gebruik van maken: Concrete tips van Digibewust:
•          Een veilig wachtwoord is lang en bestaat uit met minimaal 8 tekens;
•          Een veilig wachtwoord is altijd een combinatie van (hoofd)letters, getallen én bijzondere tekens;
•          Moeite met onthouden? Bedenk een ‘onvergetelijke’ zin;
•          Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen (bv. 123);
•          Gebruik (veel) verschillende wachtwoorden;
•          Verander je wachtwoord(en) vaak, zeker wanneer een website van een bedrijf is gehackt;
•          Sla wachtwoorden niet op.
Meer concrete tips staan op www.digibewust.nl en op securitymagazine.nl

Stan Hegt internet veiligheidsspecialist bij KPMG en oud-hacker: “Bij hacking testen bij bedrijven kom ik nog steeds gele memovelletjes tegen die op de computer zijn geplakt met het wachtwoord erop. Dan maak je het kwaadwillende wel heel gemakkelijk. Gebruik thuis en op het werk nooit overal dezelfde wachtwoorden, maar kies zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden. Bij een hack kan iemand die kwaad wil niet direct overal bij. Bescherm vooral je e-mail accounts goed, vaak is dit de sleutel tot je volledige online identiteit. Gebruik dus verschillende wachtwoorden en bescherm deze degelijk voor je eigen online veiligheid. Je gebruikt voor je auto, fiets, huis en kantoor ook niet één sleutel!”

Wachtwoordenbeleid op het werk
Bij meer dan de helft van werkend Nederland is er een wachtwoordbeleid op het werk (53%), terwijl 63% van de mensen vindt dat het bedrijf waar zij werkzaam zijn verantwoordelijk is. “Veel bedrijven zijn al op de goede weg en verplichten bijvoorbeeld hun werknemers om periodiek hun wachtwoord aan te passen (38%), maar dit is dus bij lang niet alle bedrijven het geval”, aldus Marjolijn Bonthuis. “Wij pleiten er voor dat  werknemers en  werkgevers zich bewust worden van de sterkte van hun wachtwoorden. Met de tool op www.digibewust.nl kan iedereen de kracht van zijn  wachtwoorden gemakkelijk testen. Ook raden wij bedrijven aan om op sites waar een wachtwoord moet worden aangemaakt, een krachttestmeter te laten meelopen.”.