Wat voor ondernemer ben jij?
In het eerste hoofdstuk van je ondernemingsplan schets je een beeld van jezelf als ondernemer. Natuurlijk met alle feitelijke gegevens, maar daarmee ben je er nog niet. Je ‘ondernemerstype‘ is van belang voor alle volgende stappen die je wit nemen. Ben je een solist of werk je graag samen? Bruis je van de ideeën of word je graag geïnspireerd door anderen? Ben je een Pietje Precies of een sloddervos? Zo kunnen we nog wel even doorgaan. En wij zijn echt niet de enigen die dat willen weten. Je bankier wil dat ook.
googletag.cmd.push(function(){googletag.display('div-gpt-ad-1508487-3');});
Doe de ondernemerstest
Je maakt indruk met je ondernemingsplan als je kunt laten zien dat je serieus over je eigen capaciteiten hebt nagedacht (en daar consequenties uit hebt getrokken!). Niemand is een perfecte ondernemer, dus jij ook niet. Maakt niks uit, maar je moet het wel weten. Doe daarom -als je jezelf niet door en door als ondernemer kent- een ondernemerstest. De enige valide ondernemerstest die wij kennen is de E-Scan.
Persoonlijke gegevens
Iedere financier wil inzicht hebben in je persoonlijke situatie. Dit deel vul je dan ook niet zozeer voor jezelf in, maar meer voor externen. Ben je getrouwd, heb je kinderen, moet je alimentatie betalen? Heb je een koopwoning, wat was je vorige salaris, etc. Denk niet dat het een wassen neus is, want als een bankier constateert dat je vroeger 3000 euro verdiende en hij komt later in je plan tegen dat je genoegen neemt met 1500 euro per maand, gaan er een paar wenkbrauwen fronsen. De vraag die daarop volgt is: waarom wil je eigenlijk ondernemer worden? Gedwongen ondernemerschap komt veel voor (bijvoorbeeld door ontslag-situaties). Geen probleem, maar lieg hier nooit over! De bankier die straks tegenover je zit is bijzonder geïnteresseerd in je motivatie, maar vooral in je authenticiteit, je eerlijkheid zeg maar. In de praktijk komt het voor dat aanstaande ondernemers zeggen: “het lijkt me wel leuk”. Een doodzonde!
Persoonlijke sterktes en zwaktes
Als je de E-Scan hebt gedaan weet je dit natuurlijk al, maar wees er in je ondernemingsplan expliciet over. Eerlijk duurt het langst. Geef dus een eerlijk beeld van je persoonlijke sterktes en zwaktes(in relatie tot het ondernemen uiteraard…). Zwakheden benoemen is niet zwak, integendeel: de ondernemer die zijn eigen zwakheden kent zal ervoor zorgen dat anderen deze compenseren. Maak een lijstje dat vergelijkbaar is met dit:
sterk | zwak |
doorzettingsvermogen | ongeduld |
productkennis | marktgerichtheid |
opleiding | ervaring ondernemerschap |
managementervaring | leeftijd |
Wees niet bang om die zwakke punten van je in te vullen. Niet jij, maar de onderneming als geheel moet sterk zijn. Dus voor die zwakke punten verzin je een oplossing (personeel aannemen, uitbesteden, een vennoot, etc.). Bedenk wel dat een bankier hier ook naar vraagt!. Troost: dat doet-ie ook als je zo’ n lijstje niet hebt gemaakt, maar dan met iets meer achterdocht.
Als het goed is heb je nu in je ondernemingsplan staan:
- Samenvatting (later in te vullen)
- persoonlijke gegevens
- persoonlijke sterktes en zwaktes