Een trend van de laatste jaren is dat er steeds meer winkels in stadscentra gaan sluiten. Daarvoor in de plaats komen met name horecagelegenheden. Heb je ook altijd al gedroomd van het starten van een horecazaak? Dan zou dit zomaar eens de tijd kunnen zijn om daaraan te beginnen. We geven je enkele tips.
Tip 1: Starten van een horecazaak?
Voordat je gaat starten is misschien de beste tip wel om te bedenken wat je beweegredenen zijn. Omdat werken in de horeca vrijwel het drukst is in weekenden en de avonduren, verandert je privéleven nogal. Ga bij jezelf na of je doel opweegt tegen deze verandering. Het is hard werken om een eigen horecazaak te runnen. Maar als je daar niet van terugschrikt, heb je in ieder geval de drive om het tot een succes te maken.
Tip 2: Kies je specialiteit
Het starten van een horecazaak is vaak gebaseerd op een bepaalde specialiteit. We bedoelen daarmee dat je voor jezelf wel weet wat voor soort keuken je lekker vindt om te serveren. Het is ook belangrijk dat je doet wat je leuk vindt. Maar zijn de middelen verkrijgbaar? Daarnaast moet je ook weten of er een doelgroep is die op jouw culinaire kunsten zit te wachten.
Tip 3: Goede locatie en vergunning
Als je weet dat je de drive hebt en je weet wat je gaat doen, is de locatie belangrijk. Hierbij zul je een balans moeten vinden. Op een zichtlocatie van een drukbezochte markt betaal je meer dan ergens tussen de woonhuizen in een buitenwijk. Als je daar de balans in hebt gevonden en een bijbehorende locatie, dan zijn de vergunningen nog van belang. Niet overal mag alcohol geschonken worden. Of het terras moet vanaf 21:00 uur ‘s avonds leeg zijn. Weet waar je terecht komt.
Tip 4: Keukenapparatuur
Bezuinig niet op de apparatuur. De keukenapparatuur is jouw gereedschap en moet daarom goed zijn. Je moet niet alleen voldoende capaciteit hebben. Makkelijk schoonmaken en ergonomie zijn ook belangrijk. Tijdens topdrukte moet je moeiteloos alles kunnen bedienen. Oriënteer je goed bij een horeca grootkeuken shop. De keuze is groot maar dan vind je wel de apparatuur die voor jouw de juiste is.
Tip 5: Inrichting restaurant
Als de specialiteit, locatie, vergunningen en keukeninrichting geregeld zijn, dan ben je al ver. Maar dat is niet genoeg. Als je gasten gaat ontvangen is het belangrijk dat zij zich op hun gemak voelen. Daarvoor is de inrichting belangrijk, dus ook hoe je alles positioneert. Daarnaast moeten de meubels comfortabel genoeg zijn. De locatie van een eventueel terras is ook bepalend. Denk ook aan zon- en/of windwering.
Tip 6: Personeel
In de meeste gevallen zal het starten van een horecazaak niet alleen kunnen. Zeker als je succesvol wordt lukt het vrijwel niemand om de bestelling op te nemen, te koken, serveren en afwassen tegelijk. Daarnaast moet er ook nog iemand afrekenen en opruimen. Je hebt dus personeel nodig. Ook voor hen geldt dat zij zich bewust moeten zijn van het harde werken en het moment van drukte.
Tip 7: Opening
Als je alles hebt geregeld is het belangrijk dat iedere potentiële klant weet wie je bent en wat je serveert. Zorg daarom dat je goed bekend gemaakt hebt wanneer je gaat openen. Organiseer een grote opening waarbij je de gasten een reden geeft om terug te komen. Bijvoorbeeld een kortingsbon voor een vervolgbezoek.
Een eigen horecazaak beginnen is misschien hard werken. Maar met voldoende enthousiasme en energie is het goed mogelijk om een succesvolle ondernemer te worden. Bedenk wel dat je niet allemaal alleen gaat doen. Samen kom je verder.