De horecasector groeit. Het ene na het andere restaurant verschijnt. In de centrums van de grote steden maken steeds meer winkels plaats voor eetgelegenheden. Wil je ook je eigen horecazaak starten? Dan helpen we je op weg met de volgende tips.
Tip 1: Bepaal het concept van je onderneming
Het is belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt over het soort onderneming je wilt beginnen. Wat ligt het dichtst bij je eigen kennis en ervaring? En wil je ‘snelle hap’ leveren of een culinair hoogstandje in een romantische sfeer. Als je weet wat je wilt, kun je de volgende beslissingen daarnaar bepalen.
Tip 2: Kies je doelgroep
Wie moeten jouw gasten worden? Dit is ook erg belangrijk. Want als je weet wat je zelf wilt maar er is niet echt een doelgroep, hoe ga je dan je eigen horecazaak tot een succes maken? Uiteraard moet de combinatie tussen je horecaconcept en de doelgroep kloppen. En het moet ook nog eens financieel op te brengen zijn.
Tip 3: Bepaal je budget
Je kunt je budget op twee manieren opstellen. De neiging is het grootst om eerst alle kosten uit te rekenen en dan je budget daaraan te passen. Misschien is het verstandig om te kijken wat voor budget je überhaupt beschikbaar. De keuze is uiteraard aan jou.
Tip 4: Vind een goede locatie
Je succes zal grotendeels afhangen of je op een goede locatie zit. Dit hangt af van het doel van je onderneming. Daarnaast zijn de toplocatie lastig te veroorloven. Zorg dat je enkele opties in verschillende prijsklassen. Je budget zal bepalend zijn.
Tip 5: Zorg voor goede marketing
Omdat je doelgroep moet weten dat je je eigen horecazaak gaat starten is marketing belangrijk. Dit begint voor de opening al. Zorg voor een duidelijke huisstijl en maak die bekend. Adverteer in de lokale bladen, verdiep je in de online marketing. Ben actief op social media, zodat gasten je gemakkelijk en snel kunnen volgen.
Tip 6: Schaf de goede apparatuur aan
Een duurzame kostenpost is de apparatuur. Hier moet je het mee verdienen, kijk bijvoorbeeld eens bij KOVU horeca apparatuur. Je apparatuur moet aan enkele eisen voldoen:
- Efficiënt en flexibel in gebruik;
- Voldoende capaciteit voor een drukke avond;
- Makkelijk schoon te maken;
- Betrouwbaar.
Een goede horeca koelkast is bijvoorbeeld niet alleen groot genoeg, maar moet ook eenvoudig bij te vullen zijn. En schoonmaken is in de horeca een belangrijk item.
Tip 7: Meubilair voor je eigen horecazaak
In de meeste gevallen willen je gasten ook zitten. Kies je meubilair bewust want dit is een belangrijk onderdeel voor het comfort van de gasten. Zeker als er sprake is van een restaurant waar mensen uren moeten kunnen genieten. Hygiëne is belangrijk maar een goede combinatie met comfort is niet eenvoudig te vinden.
Tip 8: Personeel is belangrijk
In vrijwel iedere eigen horecazaak werkt de eigenaar niet alleen. Je kunt simpelweg niet bestellingen opnemen, bereiden, serveren, opruimen en schoonmaken tegelijkertijd. Personeel is dus nodig, maar dan moeten ze bij de onderneming passen. Daarnaast spreekt het voor zich dat ze geschikt moeten zijn voor het werk.
Tip 9: Organiseer een grote opening
Tijdens de voorbereidingen kun je beter alvast een datum prikken wanneer je open gaat. Adverteer overal om kenbaar te maken dat je open gaat. Zorg tijdens de opening dat alles perfect is geregeld, huur desnoods extra personeel in. Je hoeft het niet op de eerste dag terug te verdienen. Maar je wilt wel dat iedereen vaker terugkomt.
Tip 10: Geniet zelf ook
Als alles loopt, leun dan eens achterover en geniet. Bekijk de bedrijvigheid even en besef wat je voor elkaar hebt gekregen. Je eigen horecazaak beginnen is leuk. Wees enthousiast en blijf dat door ervan te genieten. Spreek je gasten aan en geniet van hun reacties.
Hoewel niet ieder horecaconcept dezelfde maatregelen nodig heeft, is deze opsomming in grote lijnen de basis. Als een eigen horecazaak je droom is, ga er dan vol voor. En als dit betekent dat het stapje voor stapje moet, dan geeft dat niets.
Daniël van der Waals
Mooi, compact artikel. Geeft goed de algemene richtlijnen weer voor waar je allemaal aan moet denken voor het opzetten van je eigen horeca onderneming. Kan eigenlijk ook wel doorgetrokken worden tot bedrijven in het algemeen die plannen hebben om ergens een zaakje te beginnen.
Qua online marketing helpt het om zoveel mogelijk samenwerkingen aan te gaan met andere relevante bedrijven en websites; zorg dat er online veel naar je wordt verwezen. Daarnaast valt er heel veel te leren qua het optimaliseren en sneller maken van je bedrijfswebsite, zodat deze ook hoger wordt gerankt in de Google zoekmachineresultaten.