Ga je een website verhuizen? Dan is dit meestal niet binnen 1,2,3 geregeld. Hier komt een hoop bij kijken. Je kiest er bijvoorbeeld voor om over te stappen naar een ander CMS (systeem), of om slechts een deel van jouw website te verhuizen. In veel gevallen ontstaat er een drop in het verkeer na het verhuizen van een website, maar als je een SEO website migratie goed uitvoert, kan dit heel erg meevallen.
Waarom een website verhuizen?
Er kunnen tal van redenen zijn waarom een bedrijf haar website wil verhuizen. Een voorbeeld is een verandering van de merknaam, of als een bedrijf de grens over wil gaan. Hoewel veel bedrijven denken dat het verhuizen van een website vrij makkelijk gaat, is dit meestal een tijdrovende klus. Dit komt doordat er vooral op technisch gebied een hoop werk te verrichten is.
Ook komt het doordat een bestaand domein waarde heeft opgebouwd en deze waarde doorverwezen moet worden naar een nieuw domein. Alleen bij het juist uitvoeren van de SEO migratie voorkom je dat een bedrijf verkeer verliest. Een webbouwer werkt hiervoor meestal nauw samen met een SEO-specialist en het betrokken bedrijf.
Wat komt er kijken bij het verhuizen van een website?
Als eerste is het belangrijk dat je een back-up maakt van een oude website, voordat je ook maar iets anders doet. Je wilt er 100% zeker van zijn dat je hierop kunt terugvallen. Vervolgens zul je bij de hostingpartij een verhuiscode moeten aanvragen. Daarna moet je deze koppelen aan jouw nieuwe domein.
Je kunt bij hostingproviders vaak een verhuisservice aanvragen, maar je kunt er ook voor kiezen om het alle bestanden handmatig over te zetten naar de nieuwe server van jouw website. Hiervoor moeten alle bestanden van de oude server gekopieerd worden, mits je jouw hele website wilt verhuizen.
Downtime website
Als je een website wilt verhuizen, dan wil je natuurlijk dat jouw website zo min mogelijk downtime heeft. Dit is de tijd dat een website niet bereikbaar is voor bezoekers. Hoe langer deze tijd volstrekt, hoe meer invloed dit heeft op de rankings in de zoekmachine. Als crawlers (bots van Google) jouw website niet kunnen ophalen, is de kans groot dat jouw website slechter vindbaar wordt, omdat je een zoeker niet meer helpt met het beantwoorden van de zoekvraag. Google streeft er altijd naar om het beste zoekresultaat te bieden en houdt geen rekening met websites die tijdelijk niet te bereiken zijn. Die worden direct afgestraft.
Houd jouw website live
Je kunt de downtime vermijden door de bestanden handmatig over te zetten. Vaak kun je dit al doen voordat je een verhuiscode hebt opgegeven. Dat betekent dat je alvast de database en jouw bestanden op de server kunt zetten, voordat je jouw domein verhuist. Op die manier verhuis je dus een website zonder downtime. Houd jouw website altijd live om jouw posities in Google zo goed mogelijk te behouden.
De juiste stappen voor een SEO website-migratie
Een website verhuizen is stap 1, maar daar blijft het niet bij. Eerder in dit blogartikel benoemde we al even de SEO migratie. Naast dat je een website succesvol wilt verhuizen, wil je ook de SEO-waarde van een website succesvol verhuizen. Daar komt het een en ander bij kijken.
- Bedenk wie of wat je nodig hebt
Bij een website migratie zijn vaak veel partijen betrokken. Bedenk daarom van tevoren welke partijen je nodig hebt voor de verhuizing van jouw website. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een IT-specialist, ontwikkelaar, webdesigner, SEO specialist en een contentmarketeer. Ook is het goed om vast te stellen wie er binnen het bedrijf verantwoordelijk zijn voor de website migratie. Alleen door een goede inventarisatie weet je zeker dat jouw website migratie een succes wordt. - Stel vast wat je wilt verhuizen
Wil je een website verhuizen, een deel van een website, of wil je meerdere websites verhuizen? De redenen voor een website migratie zijn heel divers en dat betekent dat migraties erg van elkaar verschillen. Het is goed om te weten of je alle urls wilt verhuizen, of dat je besluit om een deel van de URL’s op een oud domein te behouden. - Stel de URL-structuur vast van jouw nieuwe website
Nadat je de URL’s van jouw oude website verzameld hebt, is het tijd om de URL-structuur van jouw nieuwe website vast te stellen. Hierdoor weet je precies welke URL’s wel/niet mee verhuizen. Deze informatie verwerk je vervolgens in een redirect file. Met dit bestand verwijs je URL’s van een oud domein door naar een nieuw domein.Dit doe je in de meeste gevallen met een 301-redirect. Je geeft met een 301-redirect SEO waarde door van het oude domein naar het nieuwe domein. Hierdoor zul je minder snel belangrijke posities verliezen in de zoekmachine. Dit is belangrijk voor het behoud van de SEO waarde van jouw website. Uiteraard is het goed om voor livegang te testen of alle redirects goed ingesteld staan en of er geen bugs meer zijn. - Website migratie starten
Heb je alle stappen doorlopen? Dan is het verstandig om met de betrokken partijen om tafel te gaan voor het verhuizen van de website. Plan met elkaar een datum wanneer iedereen beschikbaar is, zodat er direct ingesprongen kan worden om problemen te verhelpen. Samen werk je aan een succesvolle website migratie. Vergeet ook niet om je DNS instellingen te wijzigen. Deze houden bij welke website naam bij welke server hoort. - Monitoren website migratie
De laatste stap is het monitoren van de verhuizing van jouw website. Ook hiervoor heb je weer verschillende partijen nodig. Vooral de developer en de SEO-specialist zijn hierbij erg belangrijk. De developer kan technische bugs eruit halen, zodat de website het naar behoren doet. De SEO-specialist helpt jou ervoor te zorgen dat alles goed doorverwezen wordt en dat posities in de zoekmachine behouden worden.
Deze specialisten kunnen met diverse tools, zoals ContentKing, Deepcrawl en ScreamingFrog de migratie volledig monitoren. Verkeerde redirects, bugs en andere technische (SEO) problemen worden zo razendsnel opgelost. Werk daarom altijd samen met een ontwikkelaar en een SEO-specialist om de verhuizing van jouw website goed te laten verlopen.
Hoe verder na een website-migratie?
Na een website migratie zijn er nog een hoop dingen die gedaan moeten worden. Zo moet er onder andere gekeken worden naar het robots.txt bestand. Ook moet er gekeken worden of alle interne links nu verwijzen naar de juiste pagina en moeten partijen benaderd worden om externe links naar het nieuwe domein te laten verwijzen. Kortom: na de verhuizing van jouw website zijn er nog een hoop dingen waar je op moet letten en rekening mee moet houden.
Tot slot moet je nog jouw nieuwe domein koppelen aan software, zoals Google Analytics en Google Search Console. Je wil namelijk de prestaties van je nieuwe domein goed in de gaten houden, omdat er na de verhuizing nog bugs kunnen zijn. Ook komt het weleens voor dat er een noindex-tag wordt meegegeven aan een URL, of zelfs aan een heel domein. Hierdoor kunnen pagina’s van de nieuwe website niet geïndexeerd worden door de zoekmachine. Dit wil je vermijden.
Maak van jouw website-migratie een succes
Een SEO website migratie is alleen een succes als je vooraf, tijdens en na het verhuizen van jouw website alles goed monitort en analyseert. Alleen door het juist inzetten van de betrokken partijen voorkom je dat jouw website verkeer verliest. Zorg bovendien altijd dat er een SEO-specialist betrokken is bij een website migratie. Deze persoon weet precies welke stappen ondernomen moeten worden voor het behoud van organisch verkeer en huidige posities in de zoekmachine. Advies over een SEO migratie? Bij SEO bureau Onder in Zwolle helpen ze je hier graag bij.