Home » Ondernemersnieuws » algemeen » ​Business consulting: zelfstandig business consultant binnen een samenwerkingsverband

​Business consulting: zelfstandig business consultant binnen een samenwerkingsverband

Geplaatst in: algemeen

Business consulting: wat is het precies? En wat doet een business consultant? We leggen het graag voor je uit in dit artikel. De naam spreekt eigenlijk voor zich. Business consulting is het adviseren van organisaties bij bedrijfskundige vraagstukken. Een business consultant wordt ingezet om de effectiviteit van de bedrijfsstrategie te optimaliseren. 

Dat kan op verschillende niveaus en gebieden binnen een bedrijf. Op managementniveau of op operationeel niveau, op het gebied van IT, HR, strategie of marketing. Een business consultant is dus een allround bedrijfsadviseur. Het doel is altijd het verbeteren van processen en resultaten of het oplossen van bepaalde vraagstukken. De focus ligt op het geven van advies, maar business consultants zijn vaak ook betrokken bij de implementatie.

Waarom business consulting?

Een goede bedrijfsadviseur is thuis in diverse vakgebieden en helpt een bedrijf succesvoller te worden. Vaak krijgt de business consultant te maken met complexe bedrijfskundige kwesties. Daarom is kennis van diverse vakgebieden noodzakelijk, zoals marketing, organisatie en personeelsmanagement. Complexe kwesties waarmee de bedrijfsadviseur te maken krijgt, zijn bijvoorbeeld een organisatorische verandering, reorganisatie, bedrijfsovername of het veroveren van een internationaal marktaandeel. 

Zelfstandig business consultant

Een business consultant werkt in dienst van een advies- of consultancybureau of als zelfstandige. Ook is het mogelijk om te werken als zelfstandig business consultant binnen een samenwerkingsverband van bedrijfsadviseurs. Je bent zelfstandig, maar profiteert van de naamsbekendheid en merkreputatie van een bekend adviesbureau. Je hebt een vertrouwd netwerk van ervaren professionals om je heen. 

Het voordeel hiervan is dat je kunt rekenen op een doorlopende stroom interessante opdrachten op het gebied van bedrijfsstrategie, bedrijfsfinanciering of bijvoorbeeld bedrijfsovername. Bovendien ben je verzekerd van een kwalitatief intern opleidingsprogramma en de steun en begeleiding van andere professionals bij ieder project. Je staat er dus nooit alleen voor. Benieuwd wat een business consultant verdient? Het salaris varieert in de beginperiode vaak tussen de €50.000 tot €120.000. Bij succesvolle en meer ervaren partners is dat meer.

Hoe word je business consultant?

Het begint natuurlijk bij de juiste opleiding. Er zijn diverse studies die je kunt volgen, denk bijvoorbeeld aan bedrijfseconomie, commerciële economie en international business. Daarnaast moet een business consultant over bepaalde vaardigheden beschikken, zoals een goede helikopterview en het kunnen vertalen van informatie naar de opdracht. 

Goede communicatieve vaardigheden zijn ook een must. Je hebt immers een duidelijke rol als sparringpartner én je moet je adviezen kunnen verkopen aan het management van ondernemingen. Naast de juiste studie en vaardigheden, is praktijkervaring ook erg belangrijk. 

Heb je interesse om te gaan werken in de business consulting? Misschien is zelfstandig business consultant binnen een samenwerkingsverband wel iets voor jou.