Een webtekst is, net als de uitstraling van een website, een belangrijke factor voor succes. Je wilt graag dat jouw website of webwinkel er professioneel en betrouwbaar uitziet, want je weet dat je klanten dit kunnen waarderen. Bij het zien van een goed onderhouden en duidelijke website zijn bezoekers eerder geneigd om wat langer rond te neuzen en gebruik te maken van de diensten en producten die je aanbiedt op je website. Het schrijven van een goede (SEO) webtekst is dus een stap in de goede richting en hier worden een aantal belangrijke punten besproken die je hierbij kunnen helpen.
Zelf doen of uitbesteden?
Het is allereerst nuttig om te besluiten of je je webtekst zelf wilt schrijven, of dat je deze wilt laten schrijven door een ander. Als je bijvoorbeeld twijfelt over jouw deskundigheid op het gebied van schrijven, kun je er voor kiezen om een professionele tekstschrijver in te huren. Over het algemeen rekenen tekstbureaus tussen de 35 en 75 euro per uur. SEO teksten laten schrijven is dus niet goedkoop. Wanneer je het echt moeilijk vindt om te schrijven, kan het natuurlijk wel het geld waard zijn om een professional in te huren. Heb je wel vertrouwen in jouw schrijfstijl en wil je geld besparen, dan kun je zelf proberen een wervende webtekst te schrijven. Zorg er dan wel voor dat je geen typefouten maakt, want dit oogt onprofessioneel en onbetrouwbaar. Geld besparen is vanzelfsprekend niet onverstandig als je een startende ondernemer bent en weinig budget hebt.
Belangrijkste tips voor een goede webtekst
Wanneer je er voor kiest om zelf een tekst te schrijven voor je website, dan is het belangrijk om deze er aantrekkelijk en overtuigend uit te laten zien. Stel je professioneel op en leg jouw bezoekers kort en duidelijk uit waarom jouw producten en service uniek en van hoogstaande kwaliteit zijn. Schrijf niet te lange teksten over jouw producten of diensten, want op het internet raakt de bezoeker al gauw zijn interesse kwijt. De kans is dan groot dat je bezoeker afhaakt, en dat je een hoop energie hebt gestoken in een tekst die niemand leest. Houd je webtekst dus kort en krachtig.
Internetgebruikers zijn eerder geneigd om een webwinkel te “scannen”. Zorg er dus voor dat zij jouw website gemakkelijk kunnen scannen en toch voldoende informatie krijgen over de inhoud ervan. Je kunt je website overzichtelijker maken door voldoende witregels te gebruiken (om de drie tot vier zinnen), tussenkopjes te geven aan alinea’s (met bijvoorbeeld ook een groter lettertype) en soms gebruik te maken van “bulletpoints”. Controleer tussendoor steeds hoe de tekst er op de website uit ziet en verplaats je in de klant terwijl je jouw website beoordeelt.
SEO
“SEO” staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands betekent dit: zoekmachine optimalisatie. Een SEO-tekst is dus zo geschreven, dat deze optimaal is voor een zoekmachine. Daardoor komen websites met SEO-teksten vaak hoog in de ranglijst te staan van bijvoorbeeld Google. Je wilt natuurlijk graag dat je webwinkel hoog in de lijst komt te staan, zodat deze vaker bezocht wordt. Wanneer je webwinkel vaker wordt bezocht is de kans dat bezoekers iets bij je kopen ook groter. Dit is het uiteindelijke doel van je webwinkel.
Het is dus belangrijk dat je een aantal sterke zoektermen bedenkt, die de kern representeren van jouw website. Denk daarbij aan zoektermen die potentiële klanten zullen gebruiken om een product of dienst te vinden die jouw website aanbiedt. Verwerk de belangrijkste zoekterm in de titel en de eerste alinea. Verspreid je zoektermen ook over de rest van je tekst, zonder te overdrijven.
Tot slot is het aan te bevelen om neutrale lezers naar je webtekst te laten kijken en deze te laten beoordelen. Zij kijken vaak weer met “frisse” ogen naar een tekst en kunnen je goede tips geven om je webtekst te verbeteren.