Home » Ondernemersnieuws » financiën » Beleggen op een veilige manier: hoe doe je dat?

Beleggen op een veilige manier: hoe doe je dat?

Geplaatst in: financiën

Beleggen is nooit zonder risico. Dat is ook de reden waarom het winstpotentieel zoveel hoger is dan bij de klassieke spaarrekening. Zonder het nemen van enig risico, boek je sowieso verlies.. Als het niet de banken zijn die dat verlies bewerkstelligen, dan is het wel de inflatie. Niet geheel onlogisch dat steeds meer Nederlanders hun spaargeld zelf beleggen. Natuurlijk willen ook zij geen verliezen incasseren, terwijl ze anderzijds maar al te graag het risico beperken. Op een veilige manier beleggen, dat is voor hen belangrijk. Klinkt dit alles heel herkenbaar? Wij geven jou alvast enkele tips zodat ook jij op een veilige manier kan beleggen.

Spreiden van beleggingen

Door de beleggingen te spreiden, beperk je automatisch de kans op verlies. Vaak bevinden neerwaartse beursschommelingen zich immers enkel in bepaalde sectoren, bedrijven of geografische gebieden. Een goede diversificatie helpt die schommelingen af te vlakken en de meer algemene beurstendens te volgen. Zo kan je optimaal inspelen op economische tendensen en blijft ook het risico veel beperkter. Hetzelfde geldt overigens voor het winstpotentieel: hoe meer gediversifieerd de portefeuille is, des te kleiner de kans op woekerwinsten zal zijn.

Een consistent beheer

Diversifiëren doe je op verschillende domeinen. Zo zal jouw beleggingsportefeuille steeds een vooraf vastgelegde hoeveelheid aandelen en obligaties bevatten. Eventueel worden daar ook andere beleggingsmogelijkheden aan toegevoegd. Denk maar aan vastgoedinvesteringen.

Om het maximale te halen uit die beleggingsportefeuille is het echter even belangrijk om op tijd in te grijpen. Op gerichte momenten kopen en verkopen vormt daar een onderdeel van. Ook het behouden van de verschillende effectengewichten kan voortdurende aanpassingen vergen. Bij een ruime beleggingsportefeuille vergt zo’n consistent beheer natuurlijk heel wat tijd en werk. Heb je dat niet? Dan is het vaak interessanter om te beleggen in fondsen die ook zelf een optimaal evenwicht zoeken tussen obligaties, cash en aandelen. Uiteraard kan je ook een vermogensbeheerder inschakelen.

Schakel een tussenpersoon in

Slechts een beperkt aantal Nederlanders kent de financiële markt door en door. Een gedegen kennis kan nochtans de risico’s beperken. Natuurlijk kan jouw belegging niet zomaar het startschot betekenen van een of andere universitaire studie. Wat je wel kan doen? Een tussenpersoon of vermogensbeheerder inschakelen die wel over de nodige kennis en expertise beschikt. Zo’n vermogensbeheerder zal voor jou investeren en dit in functie van jouw doelstellingen.

Ben je op zoek naar een vermogensbeheerder die veiligheid en een slimme spreiding hoog in het vaandel draagt? Dan is BeSmartib een aanrader.

Beleg steeds op lange termijn

Wanneer je het belegde geld op korte termijn nodig hebt, loop je het risico dat je eventuele verliezen moet incasseren. Beleggen op lange termijn is dan ook veel interessanter. Het helpt ons om op het optimale moment te verkopen. Door het voortdurend bijsturen van de beleggingsportefeuille bouw je overigens mooiere rendementen op. Alsook kan je de kosten maar beter over een lange termijn spreiden. Dat laatste zorgt immers voor extra rendement en reduceert het risico op extra verliezen.

Ben je van plan om meer te halen uit jouw spaarrekening? Is beleggen het grote plan? In een eerder artikel gaven we al enkele tips mee voor de startende belegger. Lees zeker ook deze tips goed door zodat je jouw beleggingsverhaal ook optimaal kan vormgeven.